Anamur’da "Mermer ocağı istemiyoruz" eylemi

Anamur’da
Mersin’in Anamur ilçesine bağlı Korucuk köyünde yapılmak istenen mermer ocağı yöre halkının tepkisine yol açtı. Daha önce de eylem yapan köylüler, bu kez yapılmak istenen ÇED toplantısını düdükler çalıp, gürültü yaparak engelledi. Eyleme katılan ve mermer ocağının yapılmamasına yönelik dövizler açan yöre halkı, mermer ocağı yatırımının bölgede önemli ölçüde çevre ve gürültü kirliliği yaratacağını dile getirip sonuna kadar karşısında olduklarını dile getirdi.

MERSİN İZ HABER

Mermer ocağı açmak isteyen Lion Madencilik Şirketi, Mersin Valiliğinden ÇED gerekli değildir kararı aldı. Yöre halkı ve Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) karara karşı dava açtı. İdare mahkemesi yöre halkı lehine karar verince şirket bu kez de ÇED olumlu raporu almak için girişimlere başladı. Mermer ocağı için düzenlenen ÇED halk bilgilendirme toplantısı yöre sakinlerinin protestolarına sahne oldu.

“TOZ DEĞİL MUZ, BOZ DEĞİL YEŞİL GÖRMEK İSTİYORUZ”

Toplantının yapılacağı alanda buluşan köylüler, “Toz değil muz, boz değil yeşil görmek istiyoruz”, “Mermer ocağı ocağımızı söndürür”, “Muzuma, zeytinime, yeşilime dokunma”, “Bölgemizde mermer ocağı istemiyoruz” yazılı döviz ve pankartlar açtı. Yöre sakinlerinin eylemine Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) üyeleri ile 4 köy muhtarı da destek verdi.  

TUTANAK TUTUP AYRILDILAR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan gelen görevliler, vatandaşların eylemi nedeniyle toplantının yapılamadığını tutanak altına alarak köyden ayrıldı.

HUKUKİ MÜCADELE DEVAM EDİYOR


MERÇED Anamur Temsilciliği, Korucuk köyü ve civarındaki yerleşim yerlerine ve arkeolojik sit alanlarına oldukça yakın olan bölgede, yaklaşık bin dekarlık ormanlık alanda işletilmesi planlanan mermer ocağına karşı hukuki mücadelenin sürdüğünü bildirdi. Açıklamada, şöyle denildi:
“MERÇED Anamur Temsilciği olarak, doğayı, temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşama haklarını, üretim alanlarını canla başla savunan Korucuk Köyü halkı başta olmak üzere, tüm katılımcılara teşekkür ederiz. Dünya’nın 6. yok oluş çağına girdiği  ve artık tek ağacı bile kaybetme lüksümüzün kalmadığı,  küresel ısınma, iklim ve gıda krizi etkilerinin şiddetlendiği, temiz içme suyunu bile bulmakta zorlanacağımız günlere hızla yaklaştığımız bu kötü dönemde doğayı, suları, ormanları, tarım alanlarını ve hayvansal üretimi koruma mücadelemizin süreceğini kamuoyuna saygıyla bildiririz.”

BİR GÜN İÇİNDE 2 ÇED TOPLANTISI

Öte yandan Anamur ilçesi bir gün içinde 2 ÇED toplantısına sahne oldu. Bu toplantıdan birkaç saat önce ise Emirşah köyünde bir başka ÇED toplantısı vardı. Güngörler Hafriyat Madencilik ve İnşaat Tic. Ltd. Şti. tarafından bölgede işletilen Dolomit Ocağının kapasite artırımı projesi için ÇED toplantısı düzenlendi. Anamurlular, projeye karşı olduklarını belirtti, toplantıyı yaptırmadı ve resmi görevlilerle toplantının yapılamadığına dair tutanak imzaladı.

  Anamur’da "Mermer ocağı istemiyoruz" eylemi