Oğuz Demirsoy

Oğuz Demirsoy

       

OKUL


Bu gelişmiş ülkeler çağdaş eğitimi bilmiyorlar; bizden de öğrenme zahmetine katlanmıyorlar. Gelin onlara beraberce öğretelim:

Bir kere okul binası itici olacak ki; çocuk baştan şöyle bir irkilip korkacak. Ruhsuz beton yığını şeklinde olabilir; ayrıca pek fazla bahçeye ihtiyaç olmadığı gibi, talebi karşılamak için devamlı ilave prefabrik bina yaparak bahçe zaman içinde doldurulur. Bitki, ağaç, toprak gibi şeyler de gereksizdir; çocukların dikkatini lüzumsuz şeylerle dağıtmamak lazımdır.

Zaten eğitimden şu anlaşılmalıdır: Devamlı ezberleme ve devamlı çoktan seçmeli soru çözme (normal açık uçlu sorular bile işe yaratıcılık soktuğu için gereksizdir)... Gerisi teferruattır ve hepsi ezbere ve soru çözmeye hizmet eder. Tek yol ve tek hedef ismi ve içeriği neredeyse her yıl değişen sınavdır. En iyi öğretmen en iyi zapturapt altına alıp en iyi ezberleten ve en çok ve en iyi soru çözdüren öğretmendir. En iyi okul da bu öğretmenlere sahip ve sınavlarda "başarılı" okuldur.

Çocuk biraz geri kaldı mı, bu kabul edilemez: "Çocuğunuza şu derslerden özel destek aldırın! ("Bunda bizim sorumluluğumuz yoktur, siz ve çocuğunuz yetersizsiniz!) 

Çocuk biraz strese girip biraz farklı davranışlar gösterdiğinde bu da kabul edilemez: "Çocuğunuza psikolojik destek aldırın! (Sizin çocuğunuz psikolojik olarak yetersiz ve her ne kadar "rehber-PDR" öğretmenlerimiz olsa da, onların başka işleri var, bizim onunla uğraşacak vaktimiz yok, başınızın çaresine bakın. Okul başarısını tutturmak için en ufak aksayan ya kendini kendi imkanlarıyla hemen toparlar, ya da onu feda ederiz." Yani ölmek var, dönmek yok! Nurlu ufuklara ancak böyle erişebiliriz!

Aşağıdaki linkte ise, İsveç'te "lüzumsuz işlerle uğraşan" bir okul izleyeceksiniz. Tövbe estağfurullah; bunlar ayda yaşıyorlar herhalde!

Holistik eğitim; çocuk özgürlüğü; sadece analitik zekayla değil tüm varlığınla yaşayarak öğrenme; kendinle ve başkalarıyla sağlıklı ilişki ve işbirliği; kişisel farkındalık; empatik iletişim; gevşeme ve uyum; toprak, tarım ve hayvanlarla uğraşmak ve yer küremizle bağlantı kurmak; ve oynayarak öğrenme gibi şeylerden bahsediyorlar. Halbuki böyle şeyler o kadar lüzumsuz ki; biz bunların çoğunu öğretmenlerimize bile öğretmiyoruz! 

https://www.youcaring.com/backafriskola-1126589