Mersin Örnek Köy projesiyle Yörük kültürü tanıtıldı

Mersin Örnek Köy projesiyle Yörük kültürü tanıtıldı

MERSİN İZ HABER

Mersin’in Toroslar’ın eteklerindeki Darısekisi Mahallesi ekoturizme kazandırıldı. Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin yürüttüğü “Darısekisi Örnek Köy Projesi” kapsamında kurulan Yörük Köyü’nde gerçekleştirilen “Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri”nde Yörük kültürü ve lezzetleriyle dolu 2 gün geçirildi.

TOROSLAR’A ÖRNEK OLDU

Mersin’in merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta yer alan ve Çamlıdere ile Dalakderesi’nden geçerek Gözne ve Ayvagediği Mahalleleri’ne uzanan yayla yolu üzerinde bulunan Darısekisi Mahallesi, örnek köye dönüştü. Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin yürüttüğü projeye kentteki birçok kurum katkı sundu. Toros Üniversitesi ise bu sene 3’üncüsünü gerçekleştirdiği Geleneksel Gastronomi Şenliği’ni Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin öncülüğünde Yörük temasıyla Örnek Köy Darısekisi’nde gerçekleştirdi.

DENEYİMLİ ŞEFLER HAZIRLADI, YÖRÜK KADINLAR TAM NOT VERDİ

Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri’nin ikinci günü Toros Üniversitesi’nin Gastronomi ve Aşçılık bölümlerinin katkılarıyla lezzet şölenine dönüştü. Sac tavadan topalak çorbasına kadar Yörük kültürüne ait pek çok lezzetin workshoplarının yapıldığı etkinliklerde, Toros Üniversitesi ve Harran Üniversitesi’nden uzman isimlerle Yörük kültürüne ait lezzetler ve coğrafi işaret gibi konularda söyleşiler gerçekleştirildi. Deneyimli şeflerin yaptığı Yörük kültürüne ait lezzetleri Yörük kadınlar tadarak tam not verdi. Üniversite ve lise öğrencilerinin katılımıyla Yörük yemekleri ana yemek yarışmalarının da yapıldığı etkinlikte ziyaretçilere kenger kahvesi, ayran aşı çorbası, firik pilavı, yayın ayran, irmik helvası ve sıkma gibi çeşitli lezzetler de ikram edildi.

GENÇ AŞÇILAR YÖRÜK YEMEKLERİ İLE YARIŞTI

Yörük yemekleri ana yemek yarışmasında lise ve üniversite öğrencilerinin performansları takdir topladı. Jürinin titiz değerlendirmeleri sonucu Ergün ve Cuma birinci, Huri ve Meryem ile Zinnur ve Fevziye ikinci, Hilal ve Işıl da üçüncü oldu. Rojda ve Nazlı ise jüri özel ödülünü almaya hak kazandı. Katılımcılara katılım belgeleri verilirken, kazananlara ise ödülleri takdim edildi.