Belediye Meclisi bitti, tartışması bitmedi

Belediye Meclisi bitti, tartışması bitmedi

MERSİN İZ HABER

Mersin’de AKP’li Akdeniz Belediye Meclis toplantısı öncesi HDP’li 5 üyenin gözaltına alındıktan sonra aralarında 50 milyon borçlanma yetkisinin de içinde bulunduğu kritik kararların geçmesiyle ilgili tartışma devem ediyor. CHP ve HDP’den yapılan açıklamalarda, üyelerin gözaltına alındığı gün toplantı yapılmasının kabul edilemez olduğunu belirtildi.
CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın 5 meclis üyesinin gözaltında olduğu gün olağanüstü meclis toplantısı düzenleyerek normalde alamayacağı birtakım satış, borçlanma ve devir yetkisi kararlarını aldığını söyledi. Aktay, “Oldubittiyi, el çabukluğunu, demokrasiye ve hukuka karşı hileyi marifet sayan Mustafa Gültak şaibe altındadır” dedi.

CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, parti binasında düzenlediği basın toplantısında Akdeniz Belediye Meclisinin, 5 üyenin gözaltında olduğu sırada olağanüstü toplantı yapmasını değerlendirdi. Aktay, AKP’li belediye başkanı Gültak’ın 38 üyeli belediye meclisinde, yeterli sayıda üyenin bulunmadığı toplantıda, 1’i bağımsız 16’sı AKP’li, toplam 17 üyenin oyuyla istediği kararları kolayca geçirdiğini hatırlattı.

“NORMALDE ALAMAYACAĞI KARARLAR ALINDI”

Yapılan işlememi kabul etmelerinin mümkün olmadığını savunan Aktay “Yani, Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, 5 Belediye Meclis üyesinin gözaltında tutulduğu, bu nedenle meclis aritmetiğinin şekil değiştirdiği bir günde, olağanüstü meclis toplantısı gerçekleştirerek, normalde alamayacağı birtakım satış, borçlanma ve devir yetkisi kararlarını almış oldu. 2019 yerel seçim sonuçları, Mersin’in çok renkli siyasal ve toplumsal yapısını birebir yansıtan, çok değerli bir milli irade belgesidir. Hepimiz yerel seçim sonuçlarının ortaya koyduğu iradeye saygı duymak ve o iradenin hayata geçmesini sağlamakla yükümlüyüz. Hatırlatırım ki Mersinlilerin iradesiyle şekillenen büyükşehir ve ilçe belediye meclislerinin yapısını bozmayı, fiilen değiştirmeyi amaçlayan her türlü girişim, demokrasiye ve halka karşı işlenmiş bir suçtur. Bu nedenle, oldubittiyi, el çabukluğunu, demokrasiye ve hukuka karşı hileyi marifet sayan Mustafa Gültak şaibe altındadır. AKP’li belediye meclis üyelerinin, 5 HDP’li üyenin gözaltında tutuluyor olması nedeniyle oluşan olağanüstü durumu istismar ederek aldıkları tüm kararlar şaibe altındadır. Bu tezgâh, Türkiye’nin huzuruna, demokratik teamüllerine vurulmuş çok büyük bir darbedir” ifadelerinde bulundu.

“BU KARARLAR MERSİN VE DAHA FAZLA TÜRKİYE’YE ZARAR VERECEKTİR”

AKP’li Başkan Gültak’ın geçirdiği bu kararların savunulacak bir tarafının bulunmadığının altını çizen Aktay, şunları söyledi:
“Bu kararlar Akdeniz Belediyesi’nin bütçesine, Akdeniz halkının geleceğine zarar vermektedir. Ama bu kararları almak için başvurulan tezgâh, bu kararların Akdeniz’e ve Mersin’e verdiği zarardan çok daha fazlasını Türkiye’ye verecektir. Gültak, gözaltı gibi geçici bir tedbirden, kendisi, partisi ve yandaşları için kalıcı sonuçlar yaratmaya, rant ve istismar üretmeye kalkışmıştır. Gözaltı sürecinin nasıl sonuçlanacağını görmek için bir gün bile bekleyememiştir. Çünkü acelesi vardı, telaşı vardı. Bu, suçluların telaşıdır. Bu, sonlarının yakın olduğunu gören AKP’li yöneticilerin, yağma ve talandan pay alma telaşıdır. Bu tezgâh, bu tehlikeli oyun, şu an sadece Mersin’in Akdeniz Belediyesini, Akdeniz ilçesini ilgilendiriyor gibi gözükebilir. Ama aslında bu Cumhur İttifakının, seçime kadar ve elbette seçim günü yapabileceklerinin korkunç ve tehlikeli bir işaretidir. 
Akdeniz belediye başkanının, belediye meclisini devre dışı bırakarak adeta meclisin kayyumuymuş gibi hareket etmesine fırsat veren kötü niyetli girişimlerine geçit vermeyeceğiz. Cumhuriyet Halk Partililer olarak, bu ülkenin tüm demokrasi bileşenleriyle birlikte bu örgütlü kötülüğe karşı direnmeye, onunla mücadele etmeye devam edeceğiz. Öte yandan, iktidarın da, Mersinlilerin hep birlikte, uyum içerisinde yaşama iradesinin ne kadar güçlü olduğunu idrak etmesini ve o kirli, karanlık ellerini artık bu şehirden çekmesini istiyoruz.”

“OPERASYON TESADÜF DEĞİLDİ”

Akdeniz Belediye Meclisinin olağanüstü toplantısı öncesinde gözaltına alınıp bir gün sonra bırakılan HDP’li meclis üyeleri Bedriye Kuş, Ali Tanrıverdi, Nevzat Baran, Nuriye Arslan ve Mehmet Bitkin parti binasında basın toplantısı düzenledi. HDP Mersin İl Başkanı ve Meclis Üyesi Bedriye Kuş, şöyle devam etti:
“Şayet bu operasyon yapılmamış ve bizler mecliste oy kullanabilecek durumda olsaydık bu meclis toplantısında karar altına alınan tüm konularda muhalefetin oyları ile aksi yönde kararlar alınacaktı. Meclis üyelerinin hukuki bir açıklama yapılmaksızın operasyonla gözaltına alınması tesadüf olmadığı gibi siyasi saiklerle yapılan bu operasyonun kirli müdahaleler neticesinde yapıldığı da açıkça görülmektedir.”

Bedriye Kuş, AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın 5 meclis üyesinin gözaltında olduğu sırada olağanüstü toplantıda ısrar ettiğini vurgulayarak şu değerlendirmede bulundu:
“Her ne kadar olağanüstü toplantı kararı alınmış ise de acil ve olağanüstü toplantı yapmanın koşullarının olmadığı açıktır. Akdeniz Belediyesinin 50 Milyon TL’lik borçlanma teklifi ile eski TEDAŞ binasının bulunduğu yerin ihale yoluyla satılması, Yılmaz Güney Parkının hangi cemaat ve kuruluşlara tahsis edileceği belli olmayan yurt binasına çevrilecek olması gibi son derece hassas ve rant üretmeye müsait olan konuların görüşüleceği meclis toplantısı öncesinde HDP meclis üyelerinin gözaltına alınması demokratik siyasete vurulmuş açık bir darbedir. Yargının sopasını istediği gibi kullanan iktidar bir kez daha demokratik yollarla başa çıkamadığı HDP’den yargının ve kolluk güçlerinin sopasıyla baş etmeye çalıştığını tüm kamuoyuna açıkça bir kez daha göstermiştir. İktidar bir kez daha siyaset ve diyalog yoluyla değil baskı, zor kullanma ve tutuklamalarla demokratik siyaset yolunu tıkayarak siyasi faaliyetlerde bulunan seçilmişlere ve doğal olarak halkın iradesine karşı açık bir saldırı gerçekleştirmiştir. Ayrıca yine kent merkezinde Akdeniz Belediyesi eski hizmet binasının bulunduğu yerin satılması yetkisinin alınması da rantın ve talanın düzeyini göstermesi açısından ibretlik olduğu kanaatindeyiz. Bu kadar büyük ‘hesabın’ ve rantın olduğu bir yerde meclis üyelerinin gözaltına aldırılmasının herkese yetecek kadar büyük bir ‘pastanın’ olduğunu göstermektedir. Halkımızca bu ahlaksız, saldırgan ve rantçı anlayışın ilk fırsatta mahkûm edileceğine inanıyoruz. Meclis üyelerinin hiçbir sebep ve hukuki bir açıklama yapılmaksızın operasyonla gözaltına alınması tesadüf olmadığı gibi siyasi saiklerle yapılan bu operasyonun kirli müdahaleler neticesinde yapıldığı da açıkça görülmektedir. Önemli kararların görüşüldüğü ve kararların mecliste geçirildiği toplantıda Akdeniz Belediyesi Başkanı Mustafa Gültak’ın ‘sürekli engelleniyoruz, biz bu şekilde engellenirsek ben de gerekeni yaparım, artık yeter’ şeklindeki söylemleri zaten yapılan operasyonun hangi amaçla ve kimler tarafından organize edildiğinin açık bir itirafıdır.”
Mersin Emniyet Müdürlüğü'nce yapılan terör örgütü PKK/KCK operasyonu kapsamında gözaltına alınan 5 meclis üyesi toplantının yapıldığı gün gece saatlerinde serbest bırakılmışlardı.