Orman yangını kontrol altına alındı, soğutma çalışması sürüyor

Orman yangını kontrol altına alındı, soğutma çalışması sürüyor

Mustafa ERGÜN / MERSİN İZ HABER

Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’nin yapımının sürdüğü Büyükeceli mahallesinde çıkan, sonrasında ise Yeşilocavık mahallesine sıçrayarak aşırı rüzgarın etkisiyle büyüyen orman yangını yapılan yoğun çalışmalar sonucu kontrol altına alındı. Gece rüzgarın yön değiştirmesiyle Büyükeceli tüneller bölgesini etkisi altına alarak Akkuyu’yu tehdit eden yangın, sabah saatlerinde yoğunlaşan kara ve hava destekli ekiplerin çabalarıyla kontrol altına alındı. Bölgeye gelen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, yangında yaklaşık bin 500 hektarlık bir alanın zarar gördüğünü soğutma çalışmalarının ise devam ettiğini açıkladı.

EKİPLER SEFERBER OLDU

AFAD, Orman Bölge Müdürlüğü, güvenlik güçleri ve çevre illerden gelen destek itfaiye ekipleri, yangını söndürmek için bölgede tek vücut oldu. Rüzgârın da etkisiyle artarak devam eden yangın, dün akşam saatlerinde D-400 Karayolu’na kadar ulaştı. Karayolları Genel Müdürlüğü, yangın nedeniyle Mersin-Antalya karayolunu kontrol altında tutarak trafiğe kapattı. Ekipler, yangını kontrol altına almak için sabaha dek tüm bölgede insanüstü bir mücadele içerisinde bulundu.

BASIN TOPLANTISI YAPTILAR

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, beraberinde Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ile birlikte Büyükeceli Orman İşletme Müdürlüğünde son gelişmelere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Bakan Yardımcısı Tiryaki yangın ile ilgili şu bilgileri verdi:
“11 uçak 29 helikopter 138 arasöz, bir kısmı AFAT ve diğer kurumların iş makineleri 850 personel ile sahada çalıştı. 14 hava aracı bu gün kamu kurumdan kullandığımız araçlar ve Jandarma MSB 25 TOMA araçları görev aldı. Tüm birimler etkin bir görev üstlendi. Yangın bölgesinde çok sayıda köy ve yerelişym birimi kalmasına rağmen şükür bir can kaybımız yok. Sadece metruk bin bina yandı. Bir arozöz yangın ortasında kaldı, bir arozöz ise devrimdi.  8 işçi dumandan zehirlendi, 4’ü hastaneden taburcu edildi. 4’ü hala tedavi altında bulunuyor. Arazinin kırık ve engebeli olması, rüzgârın da şiddetli olması ekiplerimiz işini bir hayli zora soktu. Rüzgârın şiddeti zaman zaman 60-70 km hızına ulaştı. Ekiplerimiz ciddi zorluklarla karılıştılar. Şu anda ekipler bölgede soğutma çalışmalarını sürdürüyor. Şu ana kadar bin 500 hektarlık bir orman alanı zarar gördü. Geçmişte yaşanan yangınlardan büyük dersler çıkarıldı, bu nedenle bu yangına daha koordineli ve daha kapsamlı bir müdahale yapıldı. Bu nedenle kısa sürede büyük bir yangın kontrol altına alınmıştır.”

ZARAR TESPİT ÇALIŞMASI BAŞLATILDI

Dün gün boyu ve gece boyunca yangın bölgesindeki söndürme çalışmalarını yakından takip eden Vali Ali Hamza Pehlivanoğlu’da, ekiplerin olağanüstü bir gayreti ile son derece büyük bir yangının kısa sürede kontrol altına alındığını söyledi. Vali, Pehlivanoğlu, zarar tespit çalışmalarının devam ettiğini bunun bitmesiyle birlikte Devlet imkânlarının zarar gören ailelere ulayacağını da sözlerine ekledi.

BÜYÜKŞEHİR EKİPLERİ GÖREV BAŞINDA

Mersin Büyükşehir Belediyesi, tüm ekipleri ile seferber olduğu Gülnar Büyükeceli Mahallesinde dün sabah başlayan ve gece saatlerinde şiddetlenen yangına karşı canla başla mücadele etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'de bölgeye gelerek ekiplerinin çalışmısını yakından takip etti. Başkan Seçer, yangının ilk çıktığı andan itibaren tüm ekiplerinin ve imkanlarının seferber edilldiğini belirterek, yangının kontrol kısa sürede kontrol altına alınmasının sevindirici olduğunu söyledi.

“ÖNCELİĞİMİZ İNSAN VE DİĞER CANLILAR. HEP BERABER BURADAYIZ”

Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Bahtiyar Aydın, yangınla ilgili şu bilgileri verdi:
“7 Eylül sabahı 07.30 saatlerinde başlayan yangın, ilk etapta Büyükeceli ormanlık alanında çıktı, ama ters rüzgarın etkisiyle birlikte aşırı derecede yayılmaya başladı. Çevre illerden takviye ekipler de geldi. Aşırı rüzgar var, bizi fazla etkiliyor, ama elimizden geleni yapıyoruz. Şu anda AFAD İl Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, güvenlik güçleri ve bizim ekiplerimiz; helikopter ve arasözlerimizle devamlı alandayız. Farklı farklı bölgelerdeyiz. İlk önceliğimiz insan ve diğer canlılar. Hep beraber buradayız. Takviye kuvvetler de gelmeye devam ediyorlar. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, yangının başladığı ilk andan şu ana kadar, bütün ekiplerimizle birlikte buradayız. Sadece yangın değil, zarar görürmüş vatandaşlarımıza da sosyal hizmet anlamında yardımcı oluyoruz” dedi.

JANDARMADAN VE EMNİYETTEN BÜYÜK BÜYÜK DESTEK

Bölgede büyük korku ve panik yaratan orman yangınına İl Emniyet Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı ekipleri destek verdi. Jandarmanın teknik imkân ve olanaklarının yanı sıra Komando, Asayiş ve Trafik ekipleri ile destek verdi. Bölgedeki çalışmalara destek veren Jandarma ekipleri Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında tahliye ve yerleştirme görevini yürütüyor. Jandarma ekipleri yangın bölgesindeki vatandaşlara yardım ederken boşaltılan mahallelerdeki hayvanları da tahliye etmek için büyük bir gayret gösteriyor. Mersin İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Necip Çakıroğlu, komutasındaki 7 Komando Timi, 13 Asayiş Timi 6 Trafik Timi ve 1 TOMA aracı ile bölgedeki çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca Jandarma Genel Komutanlığı tarafından gönderilen 4 helikopter yangın söndürme çalışmalarına katıldı. Mersin Emniyet Müdürü Mehmet Aslan bölgede çalışmaları yakından takip ederken, çok sayıda TOMA aracı orman yangını söndürme çalışmalarına katıldı.

AKKUYU İŞÇİLERİ DAMACANA İLE SÖNDÜRME ÇALIŞMALARINA KATILDI

Bu arada Akkuyu Nükleer Santral sahasında çalışan çok sayıda işçi de, Yeşilocacık’ta sabah saatlerinde yangın bölgesine ulaşarak söndürme ve soğutma çalışmalarında görev aldı. Toplu olarak bölgeye gelen bazı işçilerin sırtlarında yangını söndürmede kullanmak üzere Damaca su taşımaları ilginç görüntümler oluşturdu.