MERSİN İZ HABER
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nce bu yıl 14’ncüsü düzenlenen Uluslararası Tarsus Yarı Maratonu, tarihi mekanlarda koşuldu. 11 bin 624 kişinin rekor bir katılımla yarıştığı maratonda erkeklerde Kenyalı atlet Sang Benard Cheruiyot, kadınlar kategorisinin şampiyonu ise Fatma Karasu oldu.
Kıyasıya mücadelenin yaşandığı 21 kilometrelik Yarı Maraton’da dereceye giren sporcular, güzel bir havada ve güzel bir ortamda gerçekleşen yarıştan zevk aldıklarını belirterek, organizasyonun kusursuz olduğunu ifade ettiler.
KENYALI ATLET CHERUİYOT: “GEÇEN YIL DA BEN KAZANMIŞTIM”
21 kilometre Yarı Maraton Koşusu’nun genel klasmanda erkekler birincisi olan Kenyalı atlet Sang Benard Cheruiyot duygularını anlatırken, “Yarış güzeldi. Çünkü parkur düz bir zemindi diyebiliriz genel olarak. Geçen yıl da ben kazanmıştım. Çok mutlu olduğumu söyleyebilirim. Geçen sene hem Toroslar’da hem Tarsus’ta yarıştım. Çok güzel bir organizasyon oldu” dedi.
BİRİNCİLİĞİ SANİYE FARKIYLA KAÇIRDI
21 kilometre Yarı Maraton Koşusu’nun erkekler kategorisinde 2. olan milli atlet Sezgin Ataç ise birinciliği saniye farkı ile kaybetmenin üzüntüsünü yaşadığını söyledi. Önümüzdeki yıl yeniden katılıp şampiyonluğa koşacağını ifade eden Ataç, “Harika bir organizasyondu. Tarsus, ismini zaten her zaman belli eden bir ilçe. Bundan dolayı milli sporcular olarak çok memnunuz. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin hepimize verdiği desteklerden dolayı da teşekkür ederiz. Büyükşehir Belediyesi çok önemli bir iş yapıyor. Türkiye ve Avrupa şampiyonalarında ilk 3’e giren milli sporcuları ödüllendiriyor ki, bu uygulamayı bugüne kadar hiçbir Büyükşehir Belediyesi yapmadı” diye konuştu.
KADINLARDA İPİ GÖĞÜSLEDİ
Kadınlar Kategorisi’nin şampiyonu Fatma Karasu ise çok iyi bir organizasyon düzenlendiğini ifade ederek, “Çok mutluyum. Geçen hafta Gazi Yarı Maratonu’nda 2. olmuştum. Arkadaşım ise 3. olmuştu. Ondan önceki haftada Kayseri Yarı Maratonu’nda da 1 ve 2. olmuştuk. Onun yorgunluğu olduğu için, parkur rekoru gelmemişti Gazi Maratonu’nda. Burada çok güzel bir yarış çıkarttık ikimiz de. İniş çıkışlı bir parkur olmasına rağmen çok iyi bir yarış çıkarttık. Ben ilk defa katıldım, parkur çok güzeldi, beğendim” ifadelerinde bulundu.
BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ
14. Uluslararası Tarsus Yarı Maratonu’nda kıtalararası yüzücü ve Mersinli sporcu Azmi Erdoğan, bu yıl da bir farkındalığa imza atarak, dünyada bir ilki gerçekleştirdi. Erdoğan, birleştirilmiş 2 tekerlekli sandalyede, 2 özel gereksinimli birey ile birlikte 21 kilometrelik maratonu 2 saatlik bir sürede tamamladı. Mersinli sporcu Azmi Erdoğan, özel gereksinimli bireyler Furkan Eymen Yıldızçelik ve Yusuf Polat ile birlikte yer aldı. Erdoğan, şöyle dedi:
“Geçen yıl yine böyle bir kardeşimizle, bu platformda yer almıştım. Bu yıl da 2 özel kardeşimle, dünyada bir ilk yaparak, 2 tekerlekli sandalyeyi birleştirdik ve 21 kilometrelik maratonu 2 saatlik bir sürede tamamladık. Oldukça keyifli bir yarıştı.”
HALK KOŞUSUNA KATILDI
İlk önce özel sporcuların koşmaya başladığı halk koşusunda Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’de yer aldı.
“TARSUS’A HUZUR VE MUTLULUK GİBİ ZENGİNLİKLER KAZANDIRALIM”
Yarışmanın tamamlanmasının ardından ödül törenine geçildi ve Başkan Seçer ile protokol üyeleri tarafından, dereceye giren sporculara ödülleri ve madalyaları takdim edildi. Ödül töreninde konuşan Başkan Seçer, Tarsus’un çok güzel bir etkinliğe ev sahipliği yaptığını belirterek, hep birlikte tarih kokan sokaklarda koştuklarını, önemli olanın dereceye girmekten ziyade; hiçbir ayrım olmadan bir arada olmak ve spor yapmak olduğunu vurguladı. Bu tür etkinliklerin, insanları bir araya getirmesi açısından son derece önemli olduğuna vurguyapan Başkan Seçer, insanların birbirini sevmesinin ve bir arada olmasının paha biçilmez bir değer olduğunu ve bu etkinliklerin de buna katkı sunduğunu kaydetti.
“BİZİM YOLUMUZ DA BELLİ, ÇİZGİMİZ DE BELLİ”
Bu etkinlikleri vatandaşların mutluluğu ve huzuru için yaptıklarını, konser ve sanatçı seçerken ideolojik davranmadıklarını ve kesinlikle ayrımcılık yapmadıklarının altını çizen Başkan Seçer, şöyle dedi:
“Bu etkinliklere harcanan kaynaklar sizlerin kaynağı, sizlerin parası. Nasıl yol yapıyorsak, kaldırım yapıyorsak, peyzajınızı yapıyorsak ya da diğer hizmetlerinizi yerine getiriyorsak, bu da önemli. Belediyelerin bu tip organizasyonları yapmasının zorunlu olduğunu ve bu kaynakları da makul, bilinçli bir şekilde harcaması gerektiğini düşünüyorum. İnsanları bir araya getirecek, kaynaştıracak etkinliklere ihtiyaç var. İşte spor, kültür, sanat; bunlar aslında insanların bir arada, huzur ve kardeşlik duyguları içerisinde yaşamasının çimentosu. Referansımız Mustafa Kemal Atatürk. Bizim yolumuz da belli, çizgimiz de belli. Biz bu bayrak altında, Atatürk’ün gösterdiği yolda yürüyen anlayışa sahip insanlarız. Bizim kimliğimiz Türkiye Cumhuriyeti. Biz bir milletiz, kökenimiz ne olursa olsun kardeşçe, bu al bayrağın altında yaşama zorunluluğumuz var. Bunun için gayret ediyoruz ve bunu da siyaseten kullanmayı arzu etmiyoruz.”
“TARSUS’A BİR İZ BIRAKMAK, BİR KATKI YAPMAK İSTİYORUZ”
Bu maratonun Tarsus’un tanıtımına katkı sunmasını amaçladıklarını ifade eden Başkan Seçer, Tarsus’un birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir kent olduğunu, bunu da tüm dünyaya duyurmak ve tanıtmak gerektiğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde Kızkalesi bölgesinde organize edilen Kilikya Maratonu’nda da amacın hem spor, hem de tarihi bölgeleri tanıtmak olduğunu da vurgulayan Seçer şöyle dedi:
“Orada da çok önemli tarihi-turistik yerler var; orada da parkurlar ören yerlerinden geçiyordu. Şu anda binlerce yıllık bir tarihin üzerinde duruyoruz. İsterse tarihinizi bir kötü idareci yok edebiliyor. Tarihin üzerine betonu koyuyor, yok ediyor, binlerce yıllık serveti yok ediyor, ama bunları bizim gün yüzüne çıkartmamız lazım. Zararın neresinden dönersek kardır. Hiçbir şey için geç değil. Süratle çok daha iyi yerlere getireceğiz memleketimizi”