Başarır: "Akkuyu’da, korumayı Ruslar mı yapacak?"

Başarır:

MERSİN İZ HABER

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Mersin’de Akkuyu Nükleer Santrali bölgesinde kurulması planlanan radar sistemi hakkında TBMM Genel Kurulu’nda konuşma yaptı. Kurulacak radar sistemine Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi yönetim kurulu üyesi olan Cüneyd Zapsu’nun ulusal güvenlik yaşanabileceği nedeniyle şerh düştüğünü hatırlatan CHP’li Başarır, Japonya’da, Almanya’da, Fransa’da yaklaşık 1 milyon m2’lik nükleer santral tesisleri yapıldığını söyledi. Mersin’de ise 10 milyon m2’lik alanda kurulmasının sebebini soran CHP’li Başarır, “Havadan, karadan, denizden bunun korunmasını Ruslar mı yapacak?” dedi.

CÜNEYD ZAPSU: "RADAR MEVZUU TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN GÜVENLİK POLİTİKALARI İLE UYUMLU OLMAYABİLİR"

Akkuyu’da nükleer enerji santrali hakkında 12 yıldır çekincelerilerini ortaya koyduklarını ifade eden CHP’li Başarır, “Özellikle partimiz, tüm muhalefet partileri, Mersin tüm çekincelerini ortaya koydu ama ben daha vahim bir durumu konuşmak istiyorum. Bakın Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Toplantısı yapılır ve 7 tane yönetim kurulu üyesi var. 6 tanesi Rus ve bir tanesi Türk bunların. O da Cüneyd Zapsu ve o isim arkadaşınız, beraber kurdunuz partiyi. Ne acı değil mi kendi topraklarımızda kurulan bir enerji tesisle ilgili yönetim kurulu üyesinin 6 tanesi Rus. Cüneyd Zapsu, bir yönetim kurulu toplantısında bir muhalefet şerhi veriyor. Orada şu cümleler geçiyor ve bu noterde tasdik ediliyor. Radar mevzuu Türkiye Cumhuriyeti’nin güvenlik politikaları ile uyumlu olmayabileceği kanaatindeyim. Büyük sorunlar yaşanabilir, bir milli güvenlik sorunu yaşanabilir. Bunu kim diyor? Sizin arkadaşınız Cüneyd Zapsu diyor” diye konuştu.

"BU BİR UTANÇ MESELESİDİR"

Cüneyd Zapsu’yu yönetim kurulu üyeliğine kimin getirdiğinin belli olduğu belirten CHP’li Başarır, “Onu oraya kuşlar getirmedi, siz getirdiniz. 7 yıl bu arkadaşınız MKYK üyeliği yaptı. Buradan soruyorum bu radar mevzuu nedir bilen var mı? Neyin radarı bu arkadaşlar? Neyin sinyali bu arkadaşlar? Bakın bir güvenlik sorunundan bahsediyoruz. Biraz uluslararası mevzuata baksanız, mesela üyesi olduğumuz NATO’da güvenlikle ilgili bir karar alınacaksa tek bir üye muhalefet ettiği zaman onaylanmıyor. Mesela Türkiye Cumhuriyeti, NATO’ya karşı güvenliğe ile ilgili hayır dediği zaman karar alınamıyor. Ancak benim topraklarımda bir enerji şirketi, Rus şirketi geliyor 10 milyon m2 araziye bir tesis kuruyor ve kendi radarlarını getireceği konuşuluyor. Bu bir utanç meselesidir.” İfadelerinde bulundu.

"YÖNETİM KURULUNDA 6 RUS OLMASINDAN UTANMIYOR MUSUNUZ?"

Türkiye Cumhuriyeti’nin Akkuyu’daki nükleer santralde tek bir katkısı olduğunu üzülerek belirten CHP’li Başarır, şöyle devam etti:
“Biz orada inşaat işlerini, beton işlerini yapıyoruz ama onu da bizden aldılar ama bu ülkenin koskoca cumhurbaşkanı gitti ya bari onu almayın dedi ve tekrar onu Türkiye’ye verdiler. Bu topraklarda nükleer santral yapılacak, 6 tane Rus yönetim kurulu üyesi olacak, Cüneyd Zapsu ihtarname çekecek. Daha sonra, bakın Cüneyd Zapsu, ben üyeyim, bilgi alamıyorum diyor. İhtarname ile de olmuyor; Ankara 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/655 esas sayılı dosyası ile bir dava açıyor. Diyor ki bilgi alma ve inceleme hakkımın engellenmesi sebebiyle bu davayı açıyorum diyor. Ya bu durumdan utanmıyor musunuz?”

Japonya’da, Almanya’da, Fransa’da yaklaşık 1 milyon m2’lik nükleer santral tesisleri yapıldığını ancak Mersin’de 10 milyon m2’lik alanda kurulmasının sebebini soran CHP’li Başarır, bu konuda şöyle dedi:
“Havadan, karadan, denizden bunun korunmasını Ruslar mı yapacak? Gidin Silifke sokaklarına, gidin Gülnar sokaklarına Suriyelilerden fazla Ruslar var. Okullar yapılıyor, evler alınıyor. Cüneyd Zapsu diyor ki buranın güvenliğini, buranın radarını, sinyal sistemini Ruslar belirleyecek diyor. Yani bakın burada ima edilen bu. Siz ne diyorsunuz? Hiç buna söyleyecek bir lafınız yok mu? Enerji sorunları dediniz ama bu bir milli güvenlik sorunudur.”

“SİZİN ARKADAŞINIZ MİLLİ GÜVENLİK SORUNU VAR DİYOR”

Yapılan bu konuşmaların 1000 yıl sonra da tutanaklara geçeceğini ifade eden CHP’li Başarır, sözlerini şöyle tamamladı:
“Eğer ki biz Rusya’nın S400’ünü ima ediyorsak vay halimize. Eğer bize kullandırmayıp o tesislerde kullandıracaksa bizim vay halimize. Bizim topraklarımızdan bahsediyoruz. Cüneyd Zapsu’ya soracak bir sorunuz var mı? Söyleyecek sözünüz var mı? Neden Cüneyd Zapsu gidip Ticaret Mahkemesi’ne bu davayı açıyor? Bir tek Türk var orada ve bilgi alamıyorum diyor, milli güvenlik sorunu olabilir diyor. O topraklar bizim egemenlik sahamızda. Eğer ki Meclis bunu araştırmayacaksa, mahkemeler gidemiyorsa, milletvekilleri gidemiyorsa yazıklar olsun!”