(ÖZEL)-Ekonomik krize giren kitapçı esnaftan Kur’an-ı Kerim de haczedildi  

(ÖZEL)-Ekonomik krize giren kitapçı esnaftan Kur’an-ı Kerim de haczedildi  
Mersin’de ekonomik kriz nedeniyle işleri bozulan ve bu yüzden de ayrıldığı eşine nafaka ödeyemeyen kitap ve dini ürünler satan esnaf Ahmet Dekiş’in, iş yerine 100 bin TL’yi bulan borcu nedeniyle haciz işlemi uygulandı. Haczedilen eşyalar arasında Kur’an’ı-Kerim de haczedildi.

MERSİN İZ HABER

Mersin’in Erdemli ilçesinde Merkez Camii altında kiralık küçük bir dükkânda kitap ve dini ürünler satan 38 yaşındaki Ahmet Dekiş, ekonomik kriz nedeniyle ayrıldığı eşine nafaka ödeyemedi. Bunun üzerine Dekiş’in işyerine haciz işlemi uygulandı. Erdemli İcra Dairesi’nce yapılan haciz işleminde 20 adet Kur'an’ı- Kerim kitaplarının da aralarında bulunduğu taşınır mallar haciz edildi.

İŞLERİ BOZULDU NAFAKAYI ÖDEYEMEDİ

Pandemi süresince iş yerini kapatmak zorunda kalan, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle de boğuşan Ahmet Dekiş, mahkemece karar altına alınan nafakayı ödeyemedi. Bunun üzerine ayrıldığı eşi Ö.Ç, Erdemli İcra Dairesi’nde alacak davası açtı. Yapılan uyarı ve tebligatlara rağmen yaklaşık 100 bin TL’yi bulan nafaka borcunu ödeyemeyen küçük esnaf Ahmet Dekiş, için haciz kararı alındı. Bunun üzerine görevli memurlar Erdemli İcra Müdürlüğü’nün 2022/1070 esas numaralı dosyası için haciz borçlu Ahmet Dekiş’in işyerine giderek haciz işlemi yapıldı. Yapılan işlemde küçük işyerinde bulunan tüm eşyalar tutanak altına alınıp haciz edildi. Haciz edilenler arasında 20 adet Kuran’ı Kerim kitabı da bulunuyor.

PANDEMİ, KRİZ ÜSTÜNE BİR DE KAZA GEÇİRDİ


Pandemi süresince işyerinin kapalı olduğunu belirten Ahmet Dekiş, “Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle de işyerimin açık olduğu dönemlerde çoğu zaman siftah bile etmeden eve gidiyorum. Bu nedenle de nafakayı ödeyemedim. Hacizden önce motosiklet ile kaza geçirdiğim için işyerinde değildim. Ben evde yatarken, buna rağmen haciz yapılmış. Haciz edilenler arasında ise Kur'an-ı Kerim kitapları da bulunuyor. Bu duruma çok şaşırdım, ilk kez Kur'an-ı Kerim’in haciz edildiğini böylece gördük. Ne yapacağımı şaşırdım, bu borcu ödemem mümkün değil” dedi.


SATIŞ KARARI ALINDI

Öte yandan Erdemli İcra Dairesi’nce yapılan işlemle yediemin olarak kendisine teslim edilen aralarında 20 Kur'an-ı Kerim kitabının da bulunduğu taşınır mallar için de 18 Ekim 2022’de satış kararı alındı. Alınan karar gereğince haciz edilen Kuran-ı Kerim ve diğer taşınır malların satışının yapılacağı öğrenildi.

“HACZİ MÜMKÜN”


Mersin Barosu eski başkanı Avukat Bilgin Yeşilboğaz, Kuran-ı Kerim’in haciz edilip, edilmeyeceği konusunda konuştu. Yeşilboğaz, devletin, bireye ait bir alacağı veya bir kamu alacağını tahsil etmek amacıyla, borçlunun maddi değeri olan bazı mallarına el koyması ve bazı durumlarda borçlunun bu mallarda tasarruf yetkisini kısıtlaması işleminin haciz olduğunu söyledi. Hangi malvarlığı haklarına haciz konulup konulamayacağı hususunda genel olarak bir ayrım bulunmadığını dile getiren Avukat Yeşilboğaz, şunları söyledi:
“Kural olarak borçlunun başkasına devredebileceği tüm haklar haciz konusu olabilir. Taşınır-taşınmaz mallar, alacak hakları (maaş, banka hesabındaki para, kira alacağı gibi) ve fikrî haklar (marka hakkı gibi) haczedilebilir. Yani ekonomik değeri olan, alınıp satılabilen ve devredilebilen tüm hak ve emtia hacz edilebilir. Bilindiği üzere bu halde borçlunun borcuna yetecek kadar malı haczedilebilir. Kur’an gibi kutsal kitaplar satıma sunulmuş ve maddi değer taşıyorsa haczi mümkündür. Etik ve ahlaki anlamda hacizden kaçınılsa da hukuken haczi mümkündür. Sadece mesleğini icra ettiği sırada bir din görevlisinin kullandığı dini kitaplar haczedilemez. Mesleğin icrası için gerekli olan eşyalar haczedilemez.”