MERSİN(İZ HABER)
CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, döviz kurundaki artışlar sonrasında birçok sektörde satışların durduğunu söyledi. Kurdaki sert yükselişin, ham maddesinin önemli bir kısmı ithal olan gübre ve zirai ilaç şirketlerinin bayilere fiyat verememesine ve bundan dolayı satışlarını geçici olarak durdurmasına neden olduğunu belirten Gökçel, "Son 1 yıl içerisinde zirai ilaç ve gübreye çok yüksek oranda zamlar gelmişti. Son olarak da bayiler satışı durdurdu. Üretimde çok büyük sıkıntı yaşıyoruz" dedi.
Döviz kurundaki sert yükselişlerin tarımsal üretimi de olumsuz etkilediğini belirten Gökçel, son dönemde gübre, zirai ilaç ve mazot fiyatlarına art arda zamlar gelirken son gelişmeler üreticileri endişeye sürüklediğinin altını çizdi. Zirai ilaç ve gübre bayilerinin satışlarını durdurması ile üretimde belirsizliğin ortaya çıktığına işaret eden Tarım Orman ve Köy işleri Komisyonu Üyesi Cengiz Gökçel, "Döviz kurundaki artışlar ve ekonomik kriz sebebiyle çiftçilerimiz zor koşullarda yeni sezonda üretim hazırlığına başladılar. Zaten birçok çiftçi kullanması gereken gübreyi ya kullanmadan ekim yaptı ya da yarı oranda kullandılar. Dolayısıyla gelecek dönemde verim kaybı olacağını öngörüyoruz. Fakat mevcut durumda böyle sürerse hem ekilen tohumlar ilaçlanamadığı için kayıp oluşacak hem de gübreye hiç ulaşılmadığı için verim kaybı çok yüksek oranda olacak" diye konuştu.
ÇİFTÇİLER SAVUNMASIZ KALDI
En düşük gelir gruplarından birini oluşturan çiftçilerin kurdaki dalgalanmalar karşısında savunmasız olduğunu vurgulayan Gökçel, "Kurda 10 kuruşluk oynama gübre ve ilaç fiyatlarını çok olumsuz etkiliyor. Hâlihazırda tonu 10-12 bin lirayı bulan gübreyi çiftçilerimiz çok düşük oranda kullanmaya başlamışlardı ancak bu şartlarda kullanamayacaklar" ifadelerinde bulundu.
"BENZİN VE MOTORİNE BİR ZAM DAHA"
Türk Lirası`nda yaşanan rekor değer kayıplarının ardından akaryakıtta 1 lirayı aşan zamların gelmesinin beklendiğine vurgu yapan Gökçel, şunları söyledi:
"Beklentiye göre litre fiyatı benzinde 1 lira 1 kuruş, motorinde 1 lira 5 kuruş, oto gaz 65 kuruş zamlanacak. Yapılacak zamla birlikte motorinin litresinin 9,80 TL bandına çıkması tahmin ediliyor. Tarımsal üretimde en önemli girdilerden biri olan motorinin hızla pahalanması üretimi olumsuz etkiliyor. Yapılması beklenen zamla ilgili `Gıda stratejik bir sektör` diyoruz. `Tarım piyasa şartlarına terk edilemez` diyoruz. Geldiğimiz noktada AKP`nin keyfi yönetimi tarımı krize soktu ve daha da derinleştiriyor. Çiftçi toprağını ekemiyor. Buğday ve hububatta ekim dönemi yeni bitti bazı bölgelerimizde de bitmek üzere. Çiftçi ekerken ne kullanır? Tohum kullanır, gübre kullanır, mazot kullanır. Tohumda fiyat artışları oldu. Gübreye yaklaşılmıyor bile son olarak satışlar durduruldu. Şimdi aldığımız duyumlara göre mazota bir zam daha gelecek. Litre fiyatı 10 liraya dayanmış bir mazotu hangi çiftçi kullanabilir? Çok net söylemek gerekirse çiftçi tarlasını ya ekmiyor ya ektiğine gübre atmıyor, ilaç kullanmıyor. Bu çok büyük bir verim kaybı demektir. AKP`nin ülkeyi getirdiği nokta budur."