MERSİN İZ HABER
Emekliler, emekli maaşının asgari ücretin üzerine çıkarılması talebiyle eylem düzenledi. Emekliler adına konuşan Tüm Emeklilerin Sendikası Mersin Şube Başkanı Ahmet Karakuş, emeklilerin açlığa, sefalette terk edildiğine dikkat çekerek, “En düşük emekli maaşı asgari ücretin üzerinde en az 9 bin TL olmalı” dedi.
Tüm Emeklilerin Sendikası Mersin Şubesi üyeleri, emeklilik maaşının güncellenmesi ve taleplerinin yerine getirilmesi amacıyla eylem yaptı. Özgür Çocuk Parkında yapılan eylemde, “Sermayeye değil, emekliye bütçe”, “Ankara, Ankara duy sesimizi bu gelen emeklinin ayak sesleri” sloganları atıldı. Emekli maaşının açlık ve yoksulluk sınırı altında olduğunu ve emekli maaşının enflasyona karşısında eridiğini belirten Tüm Emeklilerin Sendikası Mersin Şube Başkanı Ahmet Karakuş, emekliler olarak insan onuruna yakışacak yaşam ücreti talep ettiklerini söyledi. Yüzde 30’luk zammın bir sadakat olarak verilmesinin kabul etmediklerini ifade eden Karakuş, haklarını alıncaya kadar mücadele edeceklerini vurguladı. Başta temel ihtiyaçlar olmak üzere iğneden iple her ürünün fiyatının yüksek olduğuna dikkat çeken Karakuş, emeklinin sağlıklı beslenmediğini, sosyalleşemediğini, temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını söyledi.
“İNSAN ONURUNA YAKIŞAN YAŞAM İSTİYORUZ”
İntibak yasası çıkarılarak, aylık bağlama oranlarının 2000 yılı öncesine çekilmesi gerektiğini beyan eden Karakuş, “Aylık bağlama oranlarını sürekli düşürülerek aylıklarımızın açlık sınırının altına düşürüldüğü bu sistemde yapılması gerekeni intibak yasası çıkarılarak; Aylık bağlama oranlarının tekrar 2000 yılı öncesine çekilmelidir. Emeklilerin, emekçilerin yaşadıkları ekonomik çıkmaz, üç kuruş ver beş kuruş al, bu kısır döngü sistemsel bir sorundur. Ekonomik yasa ve kanunlar bir avuç kapitalist azınlığın çıkarları doğrultusunda, emekçileri yokluğa, yoksunluğa mahkûm edecek şekilde düzenlenmiştir. Çözüm, halkın ve tek tek yurttaşların “insanca, onurlu ve güvenli bir yaşam sürmesinin” güvencesi ve ekonominin temel yönelimleri konusunda söz söyleme ve yön verme dayanağı olan kamuculuktur. Bizim için ‘demokratikleşme’ salt siyasi olanla sınırlı değil. İktisadi olanın da demokratikleşmesi gerekir ki, halkın ve tek tek yurttaşların ‘insanca onurlu ve güvenli bir yaşam sürmesinin’ güvence altına alınması mümkün olsun. Bunun için örgütleniyoruz. Bizi bu yoksunluğa terk edenlerin seçimde karnesini yazmakta bizim işimiz olacaktır” diye konuştu.
“ÖRGÜTLENMEMİZ ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI”
Emeklilerin örgütlenmesi yönündeki engellerin kaldırılmasını talep eden Karakuş, “En düşük emekli maaşı asgari ücretin üzerinde en az, 9 bin TL olmalıdır. Daha önce de belirttiğimiz gibi, sağlık kesintileri kaldırılmalıdır. Bütün emeklilere yılda dört kez olmak üzere en az asgari ücret düzeyinde ikramiye verilmelidir. Ayrıca emekli sendikaları hukuksuz bir şekilde yok sayılmamalı, maaşlar belirlenirken masanın diğer tarafında olmalıdır. Sağlık hizmetlerinden alınan katkı payları kaldırılmalıdır. Emeklilerin örgütlenme hakları önündeki engel ve yasaklar kaldırılmalıdır” ifadelerinde bulundu.
EMEKLİLERDEN İMZA KAMPANYASI
Tüm Emeklilerin Sendikası Mersin Şubesi tarafından emeklilerin taleplerinin karşılanması için imza kampanyası başlatıldı. İmza kampanyası toplam dört ilçede devam edecek. İmza kampanyasının ilk standı Akdeniz İlçesi Yoğurt Pazarında kuruldu. Vatandaşlar emeklilerin hak mücadelesine destek olarak, imza kampanyasını imzaladı.
“İMZA KAMPANYASI İLE SESİMİZİ DUYURACAĞIZ”
Dört gün sürecek olan imza kampanyası hakkında bilgi veren Tüm Emeklilerin Sendikası Genel merkez Denetleme Kurulu üyesi Ali Ünüvar ise şunları söyledi:
“Biz sayısı önemli değil. Türkiye’nin her tarafındaki emeklilerin sendikası olarak şube ve temsilciliklerimizle dört gün sürecek kampanyayla tüm emeklilere ulaşmaya çalışacağız. Büyük bir rakamla bu gündemi Meclise, hükümete ve bu zamlarla geçinemeyeceğimizi mevcut verilen ücretlerin en asgaride eşitlenmeye çalıştığını ifade ediyoruz. Bu nedenle tüm emeklilerin en az 9 bin liranın üstünde bir rakamda emekli maaşı alması için imza kampanyasını yürütüyoruz.”