(ÖZEL)-Mersin’de skandal: 49 hastaya aynı doktor narkoz verdi

(ÖZEL)-Mersin’de skandal: 49 hastaya aynı doktor narkoz verdi
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2016’da hizmete açılan Mersin Şehir Hastanesi’nde ameliyat sırasında verilen narkoz işlemlerinde usulsüzlük ve sahtecilik yapıldığı öne sürüldü. Hastane bünyesinde tutulan kayıtlarda bir mesai gününde bazı doktorların 49, 36, 30, 28, 22 ve 20 hastaya narkoz verdiği iddia edildi. Konuya ilişkin değerlendirme yapan uzmanlar, bir mesai saatinde 49 hastaya bir anestezi uzmanının narkoz vermesinin mümkün olmadığını söyledi.

Ali Ekber ŞEN / MERSİN İZ HABER

7 yıl önce hizmete açılan Mersin Şehir Hastanesi’nde anestezi uzmanları tarafından ameliyat sırasında verilen narkoz işlemlerinde usulsüzlük ve sahtecilik yapılarak, döner sermaye üzerinden haksız kazanç elde edildiği iddia edildi. 
Anestezi Uzmanı Dr. Bahar Aydınlı’nın başhekim olarak görev yaptığı hastanede bir mesai gününde yapılan narkoz işlemleri dudak uçuklattı. 8 saatlik mesaide bazı anestezi doktorlarının 49, 36, 30, 28, 22 ve 20 hastaya narkoz verdiği iddia ediliyor. Konuya ilişkin değerlendirme yapan uzmanlar, bir mesai saatinde 49 hastaya bir anestezi uzmanının narkoz vermesinin mümkün olmadığını söyledi.

6 YILDIR ANESTEZİ UZMANI BAŞHEKİMLİK YAPIYOR

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2016’da hizmete açılan Mersin Şehir Hastanesi’nin ilk başhekimliği görevini Genel Cerrah Uzamanı Recep Aydın’dan sonra yaklaşık 6 senedir anestezi uzmanı Dr. Bahar Aydınlı yürütüyor.

ANESTEZİ DOKTORLARINA AYIRIMCILIK

Pandemi dönemi de dahil olmaK üzere anestezi uzmanlarının ne kadar döner sermaye payı aldığı ise bilinmiyor. Hastane bünyesinde kaç anestezi uzmanının görev yaptığı, hastanenin internet sayfası dahil hiçbir yerde görülmezken, anestezi uzmanlarının aylık çalışma programları Dr.Bahar Aydınlı’nın 6 yıldır başhekimlik yaptığı dönemde adeta sır gibi saklanıyor. Bu nedenle ameliyat yapacak cerrahlar hangi anestezi doktoru ile çalışacağını bilmeden ameliyatlara giriyor.

SAHTECİLİK İDDİASI

Anestezi doktoru ayrımcılığının hat safhada olduğu belirtilen Mersin Şehir Hastanesi’nde, döner sermayeden fazla pay alabilmek için de sahtecilik yapıldığı öne sürülüyor. Ameliyat sırasında narkoz veren doktorun kendi ismini yazmayıp, başka bir doktorun ismini yazarak, narkoz işlemini diğer doktor yapmış gibi göstererek döner sermayeden fazla pay almasının yolu açılıyor. Ameliyatı yapan görevli doktor ‘Ameliyat notu’ yazarken, narkoz veren anestezi uzmanının evrakta yazıldığından başkası olduğunu görmesine rağmen, bir işlem yapmayarak sessiz kalıyor. Cerrahların yapılan sahteciliği şikayet etmemesinin asıl nedenini de 6 yıldır başhekimlik koltuğunda bir anestezi uzmanının görev yapmasına bağlanıyor. Yapılan sahtecilik sonucunda hastanede yaşanabilecek herhangi bir adli olay veya ihmal iddiasında ise ameliyata giren gerçek kişi değil, evraklara ismi yazılıp yerine başkası tarafından imza atılan doktorun sorumluluğu bulunuyor. Yaşanabilecek adli olaylarda bu durumun hukuksal açıdan büyük sıkıntı yaratacağı ifade ediliyor.

HERKES TANIK AMA KİMSENİN SESİ SOLUĞU ÇIKMIYOR

Hastane bünyesinde yaşandığı öne sürülen tüm bu idari ve adli usulsüzlüklere ameliyathanelerde görev yapan doktorlar, narkoz teknisyenleri, cerrahi bölümde görev yapan hemşireler ve yardımcı sağlık personelleri tanıklık etmelerine rağmen, bugüne kadar hiçbir yere şikayet yapılmaması da dikkat çekiyor.

RAKAMLAR DUDAK UÇAKLATTI

Mersin Şehir Hastanesi’nin kayıtlarına göre 19.01.2023’te 8 saatlik mesai dilimi içinde Dr. A.Y. 49 hastaya narkoz verdi. Narkoz verilen 49 işlemin 21’i Genel Cerrahi, 12’si Kadın Doğum, 16’sı ise diğer ameliyathanelerde gerçekleşti. 07.04.2022’de Dr. S.Y, bir mesai gününde 36 hastaya narkoz verdi. Bu işlemin 24’ü Genel Cerrahi, 12’si ise Çocuk Cerrahi bölümünde yapıldı. 18.01.2023’te Dr.E.H.H'de yine bir mesai gününde 30 hastaya narkoz, 17.01.2023’te Dr.H.Ö tarafından da 20 hastaya narkoz verildiği kayıtlarda yer aldı. Bu işlemler, büyük ve riskli ameliyatların yapıldığı kadın doğum, çocuk ve kalp cerrahisinin de aralarında yer aldığı tüm ameliyathanelerde gerçekleşti. 07.12.2022’de Dr.H.S tarafından bir mesai gününde 22 hastaya narkoz verildi. Bu işleminin 14’ü çocuk cerrahisi, 8’i ise üroloji ameliyatı sırasında gerçekleşti. Narkoz vermedikleri halde diğer doktorların narkoz vermiş gibi gösterilmesiyle usulsüzlük ve sahtecilik yapılarak idareye yakın olduğu öne sürülen anestezi uzmanlarının, hak etmedikleri yüksek meblağlara ulaşan fazla döner sermaye payı almalarının sağlandığı belirtiliyor. 
Mersin Şehir Hastanesi’ndeki sahtecilik ve usulsüzlük iddialarının boyutunun büyük olduğu belirtiliyor. Geriye dönük inceleme ve soruşturmaların sahtecilik ve usulsüzlük boyutunun görünenden büyük olduğunu ortaya çıkaracağı ileri sürülüyor.  

“MÜMKÜN DEĞİL”

Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Erdem, konuya ilişkin değerlendirmede bulundu. Prof. Dr. Erdem, “Bunların net cevapları yok. Şartlara ve ortama, cerraha, anestezi uzmanının baktığı ve sorumlu olduğu (mesela bir hoca ve 5 asistanı var) oda sayısına bağlıdır. Kademli asistan iki oda bakabilir ve toplamda hocanın sorumluluğunda sekiz oda varsa çok fazla hastaya anestezi verebilir. Olaya bir de şöyle bakmak lazım bir hocaya üç asistanı poliklinik açılabiliyor. O gün hoca asistanlara işlem girilemediği için 300 hasta bakmış gözüküyor. Bunlar tamamen sistemsel eksiklikler. Bir kalp cerrahisi, kadın doğum ve çocuk ameliyatlarının uzun süren ameliyatlarında narkoz veren anestezi uzmanı görev yerini terk edemez. Anestezi uzmanının bir mesai saatinde 49 hastaya narkoz vermesi söz konusu olamaz” dedi.

“İDDİALAR CİDDİ, ARAŞTIRILMASI GEREKİR”

Mersin Tabip Odası Başkanı Nasır Nesanır ise iddialara ilişkin şöyle dedi:
“Bu tarz iddialar varsa özellikle başhakemlik, İl Sağlık Müdürlüğü ve gerekirse Sağlık Bakanlığı’nın müfettişlerince incelenip araştırılması gerekir. Bazen bir anestezi uzmanının narkoz verme sayısı 20’yi bulabilir. Bu nasıl olabilir? Bir MR çekiliyordur, endoskopik işlemler yapılıyor veya aynı ameliyathanede farklı cerrahi incelemeler yapılıyordur, bu olabilir. Bir mesai gününde 49 hastaya bir anestezi uzmanının narkoz vermesinin mümkün olmayacağını düşünüyorum.”

 

  (ÖZEL)-Mersin’de skandal: 49 hastaya aynı doktor narkoz verdi