(ÖZEL)-Tarsus Üniversitesi’nde adrese teslim kadro ilanı   

(ÖZEL)-Tarsus Üniversitesi’nde adrese teslim kadro ilanı   
Tarsus Üniversitesi’nin YÖK’ün tüm uyarılarına karşın sadece belirli bir adayı tanımlayan özel şartlı kadro ilanları yayımladığı ortaya çıktı. 14 Mayıs Seçimi öncesi son mesai günü olan 12 Mayıs Cuma günü ‘Adrese teslim kadro” söylemine yol açan ilanla başvuru yapabilecek adaylara ilişkin detaylar yer aldı.

Ali Ekber ŞEN / MERSİN İZ HABER

Tarsus Üniversitesi 14 Mayıs Seçimi öncesi son mesai günü olan 12 Mayıs'ta 11 kişiye yönelik ve ‘Adrese teslim kadro’ söylemine yol açan özel şartlı kadro ilanı yayınladığı ortaya çıktı. Üniversite, YÖK’ün 2021 yılında ‘Belirli bir adayı tanımlayan özel bir şart verilemez’ şeklinde resmi gazetede yayımlanmış yönetmelik hiçe saydı.

İŞTE O BALLI KADROLAR

Tarsus Üniversitesi Rektörlüğü’nden 12 Mayıs Cuma günü açılan ve 29 Mayıs 2023’te son başvuru süresi konulan ve adrese teslim kadro olarak nitelendirilen kadrolar şöyle:
“Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’ne 1 doçent, 1 doktor, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 1 doçent, Mühendislik Fakültesi’ne 2 profesör, 2 doçent, Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne 2 doktor, Uygulamalı Bilimler Fakültesi’ne 1 profesör, 1 doçent.”

YÖNETMELİK YAYINLANMIŞTI

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) 11.04.2023 tarihli “Akademik kadro ilanlarında dikkat edilecek hususlar’ konulu resmi gazetede yayınlanan bir yönetmelik yayınladı. İlgili yönetmelik tüm üniversitelere gönderilerek, kadro ilanlarında mevzuata uygun olmayan, bilimsellikten uzak, sübjektif, kişiye özgü ve bir adayı tanımlayan şartlara yer verilmemesini istedi. Yönetmeliğin, ‘Öğretim üyesi kadro ilanlarında’ başlığını içeren bölümde konuya ilişkin uyulması gereken hususlarla ilgili şu uyarılarda bulunuldu:
“Bilimsel, objektif ve denetlenebilir nitelikte olmayan, kişiye özgü ve herhangi bir adayı tanımlayan şartlara yer verilemez. Herhangi bir kişinin lisansüstü tez veya uzmanlık tezi ile akademik çalışmalarının adlarının bir kısmını veya tamamını içeren özel şartlara yer verilemez.”

YÖNETMENLİK HİÇE SAYILDI

YÖK’ün ‘adrese teslim kadro’ iddiaları sonrası yönetmeliğe eklediği “İlana başvuru koşulu olarak adayların lisansüstü tez veya uzmanlık tezi adlarının bir kısmı veya tamamı yazılamayacağı gibi ilanda sadece belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara da yer verilemez” hükmü Tarsus Üniversitesi’nce hiçe sayıldı.