MERSİN İZ HABER
Merkez Akdeniz ilçesine bağlı Şevket Sümer Mahallesi ile Toroslar ilçesine bağlı Yalınayak Mahallesinin kesiştiği bölgede, yüzlerce apartman ve müstakil konutun ortasında bulunan çok sayıda plastik atık yakma fabrikaları, geri dönüşüm tesisleri, hurda depoları, beton fabrikalarının yarattığı çevre kirliliği vatandaşı canından bezdirdi. Yıllardır bu konuda mücadele veren vatandaşlar, bir kez daha eylem yaparak yetkili organların duyarsızlığına isyan etti.
SORUN YILLARDIR VAR
Tesislerin çevreye kötü koku yaydığı, hava kirliliğine sebep olduğu mahalle sakinleri tarafından yılladır dile getiriliyor. Bu tesislerle ilgili mahalle sakinlerinin belediyelerde, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nde onlarca dilekçesi bulunuyor ancak tesisler evlerin hemen yanı başında çalışmaya devam ediyor.
“YAVAŞÇA ÖLÜYORUZ”
Mahalle sakinleri, birçoğu mahkemelik olan, haklarında kapatma kararları bulunan, bazılarının Gayri Sıhhi Müessese ruhsatının iptal edildiği tesislerin kapatılması için bir kez daha seslerini duyurmaya çalıştı. “Kanser olmak istemiyoruz”, “Temiz hava solumak istiyoruz”, “Yavaşça ölüyoruz” yazılı pankartlar taşıyan vatandaşlar plastik tesislerinden birinin kapısına kadar giderek protesto etti.
“PLASTİK YAKMAK İÇİN UYKU SAATİMİZİ BEKLİYORLAR”
Mahalle sakinlerinden Kader Onaran, “4 yıl önce bu mahalleye geldiğimde hiçbir sağlık sorunum yoktu. 4 yılın sonunda raporlu astım ilaçları kullanıyorum. Evlerimiz buraya çok yakın. Genelde bunlar granül yaktığı için bizim uyku saatimizi bekliyorlar. Gece 4-5 gibi ben astım hastası olduğum için boğaz tıkanıklığı oluyor ve ben uykumdan uyanıyorum. Her gece oluyor bu. Mahallemizde bir kadın kanser oldu, iki göğsü alındı. Sıra yavaş yavaş bize geliyor. Temiz hava solumak istiyoruz” dedi.
"KURUMLAR TOPU BİRBİRİNE ATIYOR"
Eyleme katılarak vatandaşlara destek veren HDP Mersin İl Başkanı Bedriye Kuş, "Bu mahallede yaz aylarında insanlar kapı pencerelerini bile açamıyordu. Balkonuna çamaşır asamıyordu. Burada birçok insan kanser oldu. Bebekleri olan insanlar çocuklarını dışarı çıkaramıyorlardı çünkü nefes alamıyorlardı. Bunu belediyelere ve Çevre Şehircilik Müdürlüğüne taşıdık. Ancak ilçe belediyesi Toroslar topu Akdeniz’e attı, Akdeniz Büyükşehir’e attı, Büyükşehir Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne attı. Herkes topu birbirine atıyor, sorunu kimse üstlenmiyor. Ruhsatsız şekilde bu fabrikalar işletiliyor. Yetkili olsa her kimse mahkemeyse, belediyeyse görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Bu fabrikaların bir an önce kapatılması gerektiğini, bu insanların rahat bir nefes alması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
“DEFACTO OLARAK İTHAL EDİLEN GRANÜLLER”
Mahalleliye destek veren Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Abdurrahman Yıldız ise “Buradaki bazı tesislerin kapatılmasına ilişkin mahkeme kararı var ama Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü bu mahkeme kararını uygulayamıyor. Bu sadece bir çevre problemi değil aynı zamanda bir güvenlik meselesi haline gelmiş. Avrupa’dan bize defacto olarak ithal edilen granüller öyle bir hale geldi ki 500 yıl boyunca bizim tarım arazilerimizin olduğu yerlerden, su kaynaklarımızın olduğu yerlerden temizlenemeyecek” ifadelerinde bulundu.
İTALYAN BASININDAN SONRA İSPANYOL BASINI DA GÜNDEMİNE ALDI
Akdeniz ve Toroslar ilçelerinin kesiştiği noktada bulunan plastik atık yakma fabrikaları Avrupa basınının da gündeminde. Avrupa basınının konuya ilgi göstermesinin nedeni İngiltere ve İtalya’nın plastik atıklarının Türkiye’ye getirilmesi. İngiltere ve İtalya’dan ithal edilen plastik atıklar Mersin ve Adana’daki tesislere getiriliyor ve bu tesislerde yakılarak granüle dönüşüyor. Bu yöntemin küresel ölçekte yarattığı çevresel sıkıntılar geçtiğimiz aylarda Avrupa Parlamentosu’nda konuşuldu ve İngiltere’ye yönelik eleştiriler dile getirildi. Avrupa basını bu tartışmalar nedeniyle Mersin’deki bu çevre sorununa duyarlı. Geçtiğimiz ay İtalya’dan bir televizyonun ekibi Mersin’e gelerek çekimler yaptı.
İspanyol Tve kanalı da kasım ayında yayınlanacak bir haber programı için Mersin’de çekimler yaptı, mahalle halkının eylemini izledi.