Mersin Kenti Edebiyat Ödülü Orhan Pamuk’un

Mersin Kenti Edebiyat Ödülü Orhan Pamuk’un

MERSİN İZ HABER

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından Türkiye ve Mersin’de edebiyat ilgisini geliştirip ulusal ölçekte bir verime dönüştürüp edebiyat okurlarının dikkatini nitelikli örneklere çekmek üzere bu yıl 16’ncısı düzenlenen ‘Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nün sahibi çağdaş romanın usta ismi Orhan Pamuk oldu.
Kurul Üyeleri 2023 yılı için önerilen adaylar arasından Pamuk’u 2006 yılı Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanarak Türk edebiyatının ve Türkçenin dünya edebiyat okuru çevresinde özel bir dikkatle izlenmesine sağladığı katkılar nedeniyle ödüle değer buldu. Pamuk ödülünü MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ve Meclis Bakanı Hamit İzol’dan aldı. Ardından edebiyatseverle buluşan Pamuk, roman yazmaya nasıl başladığının hikayesini anlattı. Cumhuriyetin 50’nci yılında yazmaya başladığını ve tam yarım asırdır roman yazdığını belirten Pamuk, “50 yıldır kelimelerle oynuyorum ve yaptığım işten çok memnunum” dedi. Yazdığı kitapların uzun süre yayınlanmadığını, en sonunda aldığı bir ödül üzerine kitaplarından birinin basılması imkanına kavuştuğunu kaydeden Pamuk, “Ödül müessesinden gördüğüm yardım nedeniyle ödüllerin önemli olduğuna inanıyorum. Sizlerin de ödül verirken tek bir kriteriniz olmaya devam etsin. İyi edebiyatı ödüllendirin. Ödül alan kötü adam olabilir ama önemli değil. Sizin iyi edebiyata ödül vermeniz ve mesafeli şekilde arkasında durmanız kadar güzel bir şey yok” dedi.
Tüm hayatını değil günü kurtarmak için yazdığını dile getiren Pamuk, halen yazılmayı bekleyen 15 taslak kitabı bulunduğunu ve anılarını yazmaya devam etmek istediğini dile getirerek, “Bu ülkenin yazarıyım ve bu ülkenin bir şehrinden çağırılmak benim için büyük şeref. Mersin’e gelmekten büyük şeref duydum” diye konuştu.

“PAMUK’A YENİ DÜNYALAR KURMAMIZI SAĞLADIĞI İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Eserleri 100’den fazla ülkede yayımlanan, 60’tan fazla dile çevrilen Nobel ödüllü bir yazarı Mersin’de konuk etmekten duyduğu onuru dile getiren MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, ardından ödülle ilgili yapılan değerlendirmelere değinerek, “Zaman zaman, ödülümüzü alan edebiyatçılarımızın, farklı dünya görüşlerinden olması gündeme geliyor. Nedense bazı kesimler edebiyatla, sanatla, kültürle ilgilenmek yerine; ödül alan edebiyatçılarımızın dünya görüşlerine odaklanıyor. Öncelikle, Mersin Kenti Edebiyat Ödülü belirli bir ideoloji veya dünya görüşüne verilmiyor. Bunun ötesinde, etkinliğe destek veren iş dünyası olarak ödülü alacak sanatçıları da bizler belirlemiyoruz. İş dünyası olarak bizim ne haddimize, bir edebiyat eserine veya edebiyatçıya sanatsal açıdan iyi ya da iyi değil demek. Ödülümüzün tarafsız, yetkin ve saygın bir jürisi var. 16 yıldır takdirle anılan bir seçim modelimiz var” ifadelerinde bulundu.
Seçkin edebiyat eserlerine, saygın yazarlara dikkat çekip kentin sanatla daha çok buluşmasını sağlamak, kentin sanat değerini yükseltmek için böyle bir tören düzenlediklerine değinen Çakır, şöyle devam etti:
“Çünkü bizler de bu kentte yaşıyoruz ve Mersin’in sadece maddi zenginliğiyle değil, kültür ve sanatın gücüyle gerçek anlamda kalkınmış, yaşanır bir kent olmasını istiyoruz” dedi. Konuşmasını Orhan Pamuk ile sürdüren Çakır, “Sayın Pamuk’un eserlerinde hep bir merak duygusu var. Her zaman tarih var. Eserlerinde toplumun ‘taklitlerle mi, yoksa kendi olarak mı dönüşmesi gerektiği’ meselesini önümüze koyar. Evet, her değişim, içten başlar. Kendi olmak çabası bunun için hayati bir konudur. Bunun da en etkin yolu okumaktır. Anlayarak, sorgulayarak okuma değiştirmekle kalmayıp kişiyi dönüştürecektir. Sayın  Pamuk’a yeni dünyalar kurmamızı sağladığı için, düşünce gücümüz olan Türkçemizi yücelttiği için, kendimizle yüzleşmemizi sağladığı için teşekkür ediyoruz.”

“İNSAN ŞEKİLLENMEDEN TOPLUM ŞEKİLLENMEZ”

MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, zenginliğin maddi ve manevi olmak üzere iki yüzü bulunduğunu belirterek sözlerine başladı. “Mersin iş dünyasının temsilcileri olarak bir yandan kentimizin ekonomisine destek verip maddi refahına odaklanırken, diğer yandan gerçek kalkınmanın direği olan kültür, sanat, edebiyat, spor ve eğitime destek verip yaşanır bir kent olması için çalışıyoruz” diyen İzol,  Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nün 16 yıllık serüveninin temelinde de bu çaba ve hedefin bulunduğunu söyledi. Sanatı ‘insanı var etmek’ olarak tanımlayan İzol, insan şekillenmeden toplumların da şekillenemeyeceğini vurguladı. Edebiyatın formal eğitimlerin ötesinde, insanı ve dolayısıyla toplumları şekillendiren en önemli unsur olduğunu kaydeden İzol, şunları söyledi:
“O halde insanımızı nitelikli hale getirirsek mükemmel bir topluma ulaşmış oluruz. Bunun da yolu kültür ve sanat çalışmalarıdır. Bu özelliği nedeniyle Mersin Kenti Edebiyat Ödülü yalnız Mersin değil Türkiye toplumu için önemli bir ödüldür. Mersin Kenti Edebiyat Ödülü kültür ve sanatın bizlere yol göstericiliğidir. Onun aydınlık ışığından daha çok yararlanmak adına düzenlenen saygın bir etkinliktir. Parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Bu anlamda ödülü almayı kabul ederek bizleri ve kentimizi onurlandıran başta üstat Sayın Orhan Pamuk’a ve geçmişte ödülü alan tüm büyük edebiyatçılara Mersin olarak şükranlarımızı sunuyoruz.”

“BU BİR TEŞEKKÜR ÖDÜLÜ”

Törende söz alan Seçici Kurul Üyesi Celal Soycan iş dünyası tarafından desteklenen Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nün bir sponsorluk çalışması olmadığını belirtti. Bu ödülün bir teşvik ödülü de olmadığına işaret eden Soycan, “Teşvik ödülleri de oldukça kıymetli, MTSO imkan bulursa onu da yapar ama bu bir teşekkür, şükran ödülüdür ve yönetmelikte Türk edebiyatına eserleriyle yön veren, büyük edebiyatçılar için bir şükran ifadesi bulunur. Bu ifadeye imkan sağlayanlara teşekkür ediyorum” dedi. Ardından edebiyatçıların amaçlarını ne yapmaya çalıştıklarını dil üzerinden yorumlayan Soycan şunları söyledi:
“Dil bizi yönetir. Biz dili kullanmayız. Biz o dilin sınırları içinde kalırız. Edebiyat bunu fark etme imkanı sağlar, aşma imkanı değil. Edebiyatı yüceltmiyorum. Edebiyatın malzemesi olan dilin farkına varmak için anlatıyorum.”
Türk edebiyatının gelişmesine katkıda bulunmuş kişileri onurlandırmak, daha yaygın okunmasını sağlamak için MTSO’nun öncü girişimleriyle kent adına verilen Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nün Değerlendirme Kurulu Celâl Soycan, Turhan Günay, Metin Cengiz, Yavuz Özdem ve Cemal Sakallı’dan oluştu. Bugüne kadar ödül alan sanatçıların isimleri şöyle:

2007: Nezihe Meriç, 2008: Tahsin Yücel, 2009: Osman Şahin, 2010: Latife Tekin, 2011: Leyla Erbil, 2012: Ahmet Oktay, 2013: Demir Özlü, 2014: Metin Cengiz, 2015: Cevat Çapan, 2016: Doğan Hızlan, 2017: Haydar Ergülen, 2018: İpek Ongun, 2019: Nursel Duruer, 2020:Pandemi nedeniyle iptal edildi, 2021: Nurdan Gürbilek, 2022: Hilmi Yavuz ve 2023: Orhan Pamuk.