2.Uluslararası Tarsus festivali sürüyor

2.Uluslararası Tarsus festivali sürüyor

MERSİN İZ HABER

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ‘Şahmeran’ teması ile 2.’si gerçekleştirilen ‘Uluslararası Tarsus Festivali 3 gün sürecek. Festivalde çeşitli kültürel ve sanatsal etkinlikler yer alacak.

KORTEJ RENKLİ GÖRÜNTÜLERE SAHNE OLDU

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve eşi Meral Seçer de vatandaşlar ile Makam Kavşağı Şahmeran Heykeli önünden başlayan kortej yürüyüşünde yerini aldı. Şahmeran heykeli önünden başlayan korteje, Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, Mersin Milletvekili Gülcan Kış ilçe başkanları ve parti yöneticileri, meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, muhtarlar, bürokratlar ve daire başkanları ile vatandaşlar yer aldı. Kortejde, farklı ülkelerden Tarsus’a gelen Halk Dansları Toplulukları da bayrakları ile yer alıp, korteje gösterileriyle renk kattı. Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası’nın çaldığı birbirinden hareketli şarkılar da festival coşkusunu katladı. Başkan Seçer, kortej boyunca vatandaşları selamladı. Tarsus sokakları festival coşkusuna ev sahipliği yaptı. Vatandaşlar da evlerinin balkon ve pencerelerinden, iş yerlerinden bu coşkuya ortak oldu. 11 metrelik Şahmeran Kuklası kortejin en önünde yer alarak korteje renk kattı.

“TARSUS’A FARKI BİR ATMOSFER KATMA AMACIMIZ VAR”

Kortej alanında konuşan Seçer, bu sene 3 gün boyunca sürecek festivalin 2.’sinin çok daha muhteşem olacağının altını çizdi. Kortej yürüyüşü ile resmi olarak festivalin de açılışını yaptıklarını aktaran Seçer, Tarsus’a farklı bir atmosfer katmayı amaçladıklarını dile getirdi. Festival kapsamında konserlerin ve halk dansları topluluklarının gösterilerinin yanı sıra söyleşiler ve atölyelerin de olacağını ifade eden Seçer, festivalin, Tarsus esnafına da çok önemli katkı sunacağını vurgulayarak, “Hem Mersin’in diğer ilçelerinden hem de Türkiye’nin her tarafından gelen insanlar çok güzel vakit geçirecekler. İnsanlar gelsin eğlensinler, dostlarıyla yesinler, içsinler, hayatın stresini atsınlar. Pazartesi günü yine hayat devam edecek. İşine, okuluna gitsinler. Herkese çok güzel bir hafta sonu diliyorum” dedi. Festivalin kente olan katkılarına değinen Seçer, “Bir kent ne kadar çok ziyaret ediliyorsa o kadar zenginleşir. Durağan, kendi nüfusu içerisinde kapalı bir kent gelişemez, marka kent olamaz. Sadece o kenttekiler kenti tanır. Oysaki diğer yerlerden gelenler burayı gördükleri zaman tarihi birer elçi gibi gidecekler, başka yerlerde Tarsus’un tanıtımını yapacaklar. Festivalin sosyal, ekonomik, kültürel, her açıdan muazzam etkisi olacak diye düşünüyorum” diye konuştu.
Kortej, yürüyüşün ardından Cumhuriyet Alanı’na geldi. Alanı dolduran yüzler, Mersin Devlet Opera ve Balesi’nin ‘Şahmeran Tarsus’ta’ isimli festival açılışı gösterisini ilgi ile izledi. Mersin Olgunlaşma Enstitüsü ve Girişimci İş Kadınları Derneği de (GİŞKAD) ‘Şahmeran Efsanesi’ isimli defile gerçekleştirdi. Defile katılımcılardan büyük beğeni topladı.

“3 GÜN BOYUNCA DERDİ VE TASAYI BİR KENARA BIRAKIN”

Açılışta vatandaşlara seslenen Başkan Seçer, Tarsus’ta olmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Öğrenciler, çalışanlar, emekliler, çiftçiler, özellikle gençler 3 gün boyunca derdi ve tasayı bir kenara bırakın. Burada arkadaşlarınızla dostlarınızla bir arada olun. Çok güzel etkinlikler var. Türkiye’nin her tarafından, 11 ülkeden 300 sanatçı, halk dansları toplulukları burada. Onları izlemenizi tavsiye ediyorum” dedi. Vatandaşlara konserlere de katılmaları çağrısında bulunan Seçer, “Bugün Simge, pazar günü de Melek Mosso sahne alacak. Hoşça vakit geçirin. Tarsus’u seviyoruz. Tarsus sevilmeye layık bir kent. Ben burada doğdum, burada büyüdüm. Tarsus’u çok seviyorum. Tarsuslu olmaktan da gurur duyuyorum. Tarsus’u daha güzel yapmak için çalışmaya da devam edeceğiz. Tarsus dünyanın en güzel ve kadim kentlerinden. Tarsus’un her tarafı tarih, kültür ve dünya tarihinin sembollüleriyle dolu. Tarsus medeniyetler ve uygarlıklar kenti. Bundan sonra da böyle olacak” ifadelerinde bulundu.

“GELECEĞİMİZİN UMUTLARI SİZLERSİNİZ”

Bu tür festivalleri Tarsus’u tanıtmak için gerçekleştirdiklerinin altını çizen Seçer, festival alanına akın eden gençlere şöyle seslendi:
“Geleceğimizin umutları sizlersiniz. Sizler yarınlarımızsınız. Hepimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde bu ülkeyi çok daha iyi yerlere getireceğiz. Bunu birlik ve beraberlikle içerisinde, insanları severek ve sayarak yapacağız. Yedi cihana milletimizin dost ve barışsever bir millet olduğunu göstereceğiz. Sizleri seviyoruz, sizlere güveniyoruz. En güzel günler, en güzel akşamlar sizlerin olsun.”

ÇALIŞKAN VE DORMEN FESTİVALDE ONUR ÖDÜLÜ’NE LAYIK GÖRÜLDÜ

Konuşmaların ardından Seçer, hat sanatının usta ismi Etem Çalışkan’a Festival Onur Ödülü’nü sahnede takdim etti. Seçer, şöyle dedi:
“Etem abi her gün gençleşiyor. Etem abi 96 yaşında bir genç. Onun ruhu, vicdanı, insanlara saygısı, sevgisi genç, onun için seviyoruz. Etem abi Türkiye’nin değeri bizim de medarı iftiharımız. Mustafa Kemal’in imzasını bilmeyen yok herhalde. İşte o imzanın yaratıcısı Etem Çalışkan’dır.” Çalışkan da festivale katkı sunan başta Seçer’e ve arka planda emeği geçen herkese teşekkür ederek, çiçek ve onur ödülünü kabul etti. Festival kapsamında Sanatçı Haldun Dormen’e de Festival Onur Ödülü verildi.
Festival coşkusu DJ Performansı ve pop müziğinin sevilen ismi Simge’nin konseri ile zirve yaptı.