Barış ve kardeşlik için güvercinler uçuruldu

Barış ve kardeşlik için güvercinler uçuruldu

MERSİN İZ HABER

Mersin Aziz Antuan Kilisesi, kilisenin 170'inci kuruluş yıldönümü ve Noel dolayısıyla düzenlediği etkinlikte Ortodoks, Sünni, Alevi ve Mevlevi kanaat önderlerini ağırladı. Noel’in insanlığa barış ve huzur getirmesi dileğiyle beyaz güvercinler uçuruldu.
Anadolu Havarisel Vekilliği Yardımcı Ekisposu Antuan Yılgıt’ın yönettiği Noel ayinine Mersin Rum Ortodoks Kilisesi papazı Coşkun Teymur, Mersin Cemevi Başkanı Hasan Kılavuz, Arap Alevileri kanaat önderi Ahmet Özuğurlu, Mevlana Derneği temsilcisi Hayri Kuyumcu, Mersin Müftülüğünü temsilen imam Fatih Nevruz, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Sefa Çakır, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ve Yenişehir Belediyesi Başkanvekili Özgür Emire, yörede yaşayan Katolik ve Ortodokslar, Ukrayna olmak üzere farklı ülkelerden Mersin’e gelen Hristiyanlar katıldı. 

"GAZZE’DE, KARABAĞ’DA KARDEŞLER BİRBİRİNİ ÖLDÜRÜYOR"

Etkinlikte bir konuşma yapan Anadolu Havarisel Vekilliği Yardımcı Ekisposu Antuan Yılgıt, şöyle dedi:
"Rabbin sözünü dinleyebilmemiz için her şeyden önce birbirimizi dinlememiz gerekiyor. Zaten yaşadığımız bütün problemler de birbirimizi dinlememekten, birbirimizi anlamamaktan kaynaklıyor. Aziz Frençesko karşılaştığı insanlara 'Rabbin esenliği üzerinde olsun' demişken, İbraniler 'Şalom' diyerek, bu toprakların insanları 'Selamın aleyküm diyerek 'Allah’ın selamı üzerinde olsun' demişken bunun üzerine söylenecek laf yok aslında. Bizi üzen nedir? Bütün bunlar farklı farklı dillerde söylenmesine rağmen bugün Gazze’de, Filistin’de, Dağlık Karabağ’da 'Selamın aleyküm' diyen, 'şalom' diyen, 'Rabbin esenliği üzerinde olsun' diyen kardeşler birbirini öldürüyor. Bu yüzden Rabbin sözünü dinlemeli, barışa ve esenliğe hizmet etmeliyiz."

FARKLI DİN VE MEZHEPLERDEN MESAJLAR

Mersin Cemevi Başkanı Hasan Kılavuz ise Alevi inancının hangi dinden olursa olsun tüm insanlara eşit baktığını vurgularken, Arap Alevileri kanaat önderi Ahmet Özuğurlu, din adamlarının barış ve kardeşlik için üstleneceği rollere dikkat çekti. Mersin Rum Ortodoks Kilisesi Papazı Coşkun Teymur, Noel’in insanlığa barış getirmesi dileğinde bulunurken, imam Fatih Nevruz da Arapça ve Türkçe Kuran ayetleri okudu ve İslam’ın ayrımcılığı reddettiğini dile getirdi.

SEÇER: SİYASET DİNİ İSTİSMAR ETMEMELİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de etkinlikle bir konuşma yaptı. Başkan Seçer, şunları söyledi:
"Din adamlarımıza, inanç önderlerimize bu konuşmaları yaptıran, mensubu oldukları inançların öğretileridir. Buna dayanarak hayata dair bazı önerilerde, emirlerde bulunuyorlar. Hem Hristiyan din adamlarının hem İslam aleminin farklı mezheplerden önderleri aynı doğrultuda konuşmalarını yaptılar. Bize işaret etmek istedikleri nokta ortak nokta. Farklı bakış açısıyla, farklı referanslarla ama aynı şeyi söylediler. Zaten mesele burada. Bunun hayatta uygulanabilir olması. Başta din adamlarının kendileri dini referans alarak insanları istismar etmemeli. Siyasetçiler dini istismar ederek siyasi ikbal sağlamamalı. İnsanların duygularını okşayıp istismar etmemeli. Mesele uygulamada. Mesele tanımlamalarda, dileklerde değil."

“HEDEFİMİZ DÜNYA BARIŞI OLSUN”

Barış ve kardeşlik mesajı veren Seçer, daha sonra şunları söyledi:
“Bu coğrafya çok özel bir coğrafya. Bu konuşmayı 170 yıllık bir ibadethanede yapıyorum. Tarsus’ta, Silifke’de, Mersin’de, Mut’ta Hristiyan aleminin ibadethaneleri var. Bu coğrafya öyle kadim bir coğrafya. Böyle bir coğrafyada yönetici olmak ilk bakışta zor gibi görülebilir. Ancak farklı kültürlerin bir potada erimesi bir zenginliktir. Mersin’de belediye başkanlığı yaparken bu anlamda zorlandığımı söyleyemem. Çünkü bu işi kalbimle yapıyorum. Şu an sizlere hitap ettiğim her kelime kalbimden gelen kelimeler. Hangi dinden olursak olalım, hangi kitaptan, hangi dilde dua edersek edelim hedefimiz ortak olsun. Dünya barışı, dünya kardeşliği. Noeliniz kutlu olsun."
Etkinliğin ardından Noel’in insanlığa barış ve huzur getirmesi dileğiyle beyaz güvercinler uçuruldu.