MERSİN İZ HABER
Türkiye’nin en önemli narenciye üretim merkezlerinden biri olan Mersin’de, iç pazarda narenciye tüketimini artırmak amacıyla narenciye tüketim seferberliği başlatıldı.
Artan turunçgil rekoltesi sonrası kışın gelmesiyle birlikte daha sık görülen salgın hastalıklarla mücadele adına turunçgil üretim merkezi olan Mersin, narenciye tüketim seferberliği başlattı. Seferberlik çerçevesinde bir hafta boyunca tüm kamu kurum ve kuruluşlarında çay ve kahve yanında hafta boyunca narenciye suyu da ikram edilirken, okullarda düzenlenecek etkinliklerle öğrencilere narenciye ürünleri dağıtılacak. Okul kantinlerinde sıkılmış taze meyve suyu satışı özendirilip yemekhanesi olan okul ve işletmelerin menülerinde narenciyeye yer verme sıklığının artırılması talep edilecek. Hedef, Mersin’de başlayan seferberliği yurt geneline yayabilmek.
Sekretaryasını Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın yaptığı, iç pazarda narenciye tüketimini artırma hedefiyle çalışmalarına yeniden başlayan, sektörün tüm paydaşlarının bir araya gelmesiyle oluşturulan Mersin Tarım Platformu, ilk etkinliğini düzenledi. Kent genelinde başlatılması kararı alınan narenciye tüketim seferberliğine Mersin Ziraat Odası Ortaokulunda düzenlenen ’narenciye tüket sağlıklı yaşa’ temalı, ‘turunçgil tüketim etkinliği’ ile başlandı.
Mersin Valiliği himayesindeki etkinlik, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Mersin Büyükşehir Belediyesi, aralarında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın da bulunduğu kurum ve kuruluşların koordinasyonunda gerçekleştirildi. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, kent protokolü ve öğrencilerin katıldığı etkinlikte 13 ton narenciye ve 100 litre sıkılmış meyve suyu ikram edildi. Etkinlik sonunda öğrencilere narenciye paketleri dağıtıldı.
“NARENCİYE TÜKETİN SAĞLIKLI YAŞAYIN”
Etkinliğin açılışında konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, narenciye üretim ve tüketiminin Mersin için önemine dikkat çekti. Bu yıl üretimde verim artışının beklenenin üzerinde olduğunu kaydeden Pehlivan, “Geçtiğimiz yıl narenciye üretimi 880 bin ton civarındayken bu yıl 1.6 milyon tona yükseldi. Üründen ürüne değişmekle birlikte ortalama yüzde 90’lık artış oldu. Türkiye genelinde de geçen yıl ve son birkaç yılın ortalaması 5 milyon ton civarındayken, bu yıl rekolte beklentisi 7.7 milyon tonlara kadar çıktı. Bu konuda elbette arz fazlası olunca ekonominin dengesi gereği fiyatların da düşmesiyle iç pazardaki tüketimi artıracak çeşitli faaliyetler düzenlemek üzere değerlendirmelerde bulunduk. Bu kapsamda biz de bugün ’narenciye tüket, sağlıklı yaşa’ temalı bir ekinlik düzenliyoruz" dedi.
Tüketimi teşvik etmek için sembolik adımlar attıklarını kaydeden Vali Pehlivan, şunları söyledi:
"Valilik olarak 250 ton alım yaparak şubat ayında meydana gelen deprem bölgelerinde yaşayan ailelere göndereceğiz. Yine Mersin Büyükşehir Belediyesi okullarımızda dağıtılmak üzere ilk etapta 100 ton alım gerçekleştirdi devamını da yapacak. Bunu ilimizdeki tüm kurum ve kuruluşlarımızın gerçekleştirmesini istiyoruz. Okul kantinlerinde narenciye tüketiminin teşvik edilmesini önemsiyoruz. Öğretmenevi gibi yemekhanesi olan kuruluşlarımızda gerek kamuda olsun gerek özel sektörde misafirlerimize narenciye suyu ikramlarda bulunulmasının da bir farkındalık oluşturacağına inanıyoruz. Sağlık kaynağı olan narenciyede bu yıl oluşan arz fazlasının bir yandan daha fazla tüketilmesi suretiyle çocuklarımızın sağlığına katkı sunması ve bu yolla üreticilerin, emektar çiftçilerin emeğine karşı olumlu duruş sergilemek, katkı sağlamak adına önemli olduğunu düşünüyoruz.”
Etkinlikte öğrencilerin gösteri sonrası odalarının açtığı stantlar ziyaret edilerek, öğrencilere narenciye ikramında bulunuldu.