Emeklilerin feryadı: “Delik büyük yama küçük”

Emeklilerin feryadı: “Delik büyük yama küçük”

MERSİN İZ HABER

Tüm Emekliler Sendikası, Türkiye Emekliler Derneği ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Mersin şubesi temsilcileri, ek zam taleplerini haykırdı.
Özgür Çocuk Parkı'nda düzenlenen basın açıklamasına Tüm Emekliler Sendikası, Türkiye Emekliler Derneği ve Emeklilikte  Yaşa Takılanlar Derneği Mersin temsilcileri ve üyelerinin yanı sıra emekliler katıldı. Basın açıklamasına CHP İl Başkanı Koral Ömür, DİSK Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, sendika temsilcileri, STK temsilcileri katıldı.
Basın açıklamasına destek veren dernek ve sendika temsilcileri, emekliliklere verilen zam oranının yetersizliğine dikkat çekerken, emeklileri asgari ücretle eşitlemek yerine emeklilerin insanca yaşamasını sağlayacak köklü çözümler istediklerini dile getirdi. Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, hazırlanan ortak basın açıklamasını okudu. Kurt, verilen zamların emeklileri yaşanan pahalılık karşısında açlığa mahkûm ettiğini, mutfaktaki yangının her geçen gün büyüdüğünü, artan kiralar karşısında barınma sorunu yaşadıklarına dikkat çekti. Emekli işçi, esnaf, çiftçi aylıklarına yapılan zamların yetersizliği emekliler yoksulluğa mahkûm ettiğini, memur emekli zammı ile işçi-Bağ kur-çiftçi maaşlarına yapılan zam, emeklileri ayrıştırdığını ifade etti.

Kurt, en düşük emekli maaşının 23 bin 802 TL'ye yükseltilmesini istediklerini belirterek, hükümetten emeklilerin talepleri maddeler halinde şöyle sıraladı:
-En düşük emekli maaşı 23.802 TL ye yükseltilmelidir. Tüm emekli aylıklarına derhal ve seyyanen ek zam yapılmalıdır.

-Konutsuz emeklilere, gelirlerine uygun ödemeli sosyal konutlar yapılsın. Depreme dayanıksız konutlar uygun ödemeli krediyle sağlamlaştırılsın.

-Anayasanın “Sendika Kurma Hakkı” ve “Toplu Sözleşme Hakkı” ile ilgili 51. ve 53. Maddelerine “Emekliler” veya Uluslararası Sözleşmelerde yer alan “Herkes” ibaresi eklenerek emeklilerin sendika kurma ve toplu sözleşme hakkı Anayasal güvenceye kavuşturulsun.

-Emekli Sendikaları Statü Yasası çıkarılsın.

-Tüm emekli maaşları “asgari değil, insanca yaşam” ilkesine göre hükümet ve -emekli sendikası arasında yapılacak toplu sözleşme yoluyla belirlensin.

-Aylık bağlama oranı (ABO) eskiden olduğu gibi yüzde 70 olsun.

-Yıllardır savsaklanan İntibak Yasası derhal çıkarılsın.

-İşçi, Memur ve Bağ-Kur emekli aylıkları arasındaki eşitsizlik giderilsin.

-Bayram ikramiyesi adı altında verilen harçlıklardan vazgeçilsin ve tüm emeklilere yılda dört defa birer maaş tutarında ikramiye ödensin.

-SGK ile Bankalar arasında yapılan protokol görüşmelerine emekli sendikasının da katılması yönünde yasal düzenleme yapılsın. Emekli maaş promosyonları 3 yılda bir değil her yıl ödensin.

-Emekli maaşlarından alınan muayene, tedavi ve ilaç katkı payı kesintileri kaldırılsın.

-Toplu taşıma araçlarında emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın.

-Emekli yurttaşlara yaşamlarının sonbaharında hak ettikleri saygı gösterilsin. Yalnız yaşayan, hasta ve bakıma muhtaç olan emekli ve yaşlı yurttaşlar için devlete ait huzurevi sayısı artırılarak, bakım hizmetleri yaygınlaştırılsın.