Bozdoğan’ın adaylığı düşürüldü

Bozdoğan’ın adaylığı düşürüldü

MERSİN İZ HABER

Tarsus İlçe Seçim Kurulu, CHP’den istifa ederek Memleket Partisi'ne katılan ve aday olan Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan’ın adaylığının düşürülmesi için yapılan başvuruyu oy çokluğuyla kabul etti. Bozdoğan, İl Seçim Kuruluna itirazda bulundu.
Tarsus İlçe Seçim Kurulu, CHP’nin başvurusunu hem YSK’nin adaylıklarla ilgili kararları üzerinden hem de Haluk Bozdoğan’ın CHP’den istifası, CHP’nin başkan adayını İlçe Seçim Kuruluna bildirmesi üzerinden değerlendirdi. Bu kapsamda Bozdoğan’ın, CHP’nin adayı İlçe Seçim Kuruluna bildirildikten önce mi yoksa sonra mı CHP’den istifa ettiğine bakıldı.

İSTİFAYLA BAŞVURU AYNI GÜNE DENK GELMİŞ

İlçe Seçim Kurulu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına Haluk Bozdoğan’ın CHP’den ne zaman istifa ettiğini sordu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da Bozdoğan’ın 11 Ocak 2024’te e-devlet üzerinden istifa ettiğini bildirdi. CHP’nin Tarsus Belediye Başkan adayı Ali Boltaç’ı 11 Ocak 2024 günü saat 11.30’da yani Bozdoğan’ın CHP’den istifasıyla aynı günde bildirmiş olması nedeniyle İlçe Seçim Kurulunun parti temsilcisi üyeleri, Bozdoğan’ın adaylığının düşmesi gerektiğini savundu. Kurulun parti temsilcisi üyeleri, Bozdoğan’ın istifa ettiği saatin, CHP adayının bildirildiği saatten önce olduğuna dair kanıt bulunamamasını gerekçe gösterdi.

İLÇE SEÇİM KURULU BAŞKANI ŞERH DÜŞTÜ

Kurulun CHP, MHP, İYİ Parti ve DEM Partili üyeleri, Memleket Partisi adayı Haluk Bozdoğan’ın adaylığının düşürülmesi yönünde oy kullanırken, İlçe Seçim Kurulu Başkanı Neşe Arısoy ile iki memur üye karara şerh düştü. İlçe Seçim Kurulu Başkanı Neşe Arısoy, şerh yazısında, partilerin merkez yoklamasının seçim kurullarının denetim ve gözetiminde olmadığını, partilerin iç işleyişi olduğunu, CHP’nin İlçe Seçim Kuruluna aday olarak Ali Boltaç’ı bildirdiğini, İlçe Seçim Kurulunun herhangi bir kaydında Haluk Bozdoğan’ın CHP adayı olarak yer almadığını vurguladı. Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan ise İlçe Seçim Kurulunun kararına karşı İl Seçim Kurulunda itirazda bulundu.

CHP MEZİTLİ İÇİN YSK’YE GİDİYOR

Öte yandan Mersin İl Seçim Kurulu, CHP’den istifa ederek bağımsız aday olan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın adaylığının iptaline ilişkin Mezitli İlçe Seçim Kurulu kararını bozdu CHP’nin, Neşet Tarhan ile ilgili itirazını YSK’ya taşıyacağı öğrenildi.

ARICAN VE GENÇ İÇİN CHP'NİN İTİRAZI REDDEDİLDİ

CHP’nin İYİ Parti'den Yenişehir Belediye Başkan adayı olan Ahmet Arıcan ile bağımsız aday olan İbrahim Genç ile ilgili itirazı ise İlçe Seçim Kurulunca reddedildi.

“SİYASETLE, ÖZGÜRLÜKLE DEMOKRASİYLE İLGİLERİ YOK”

Gelişmeyi değerlendiren Haluk Bozdoğan, adaylığının engelleme çabalarına sert bir tepki gösterdi. Bozdoğan, demokrasiye yapılan bu saldırıları kınadı ve halkın iradesine saygı duyulması gerektiğini vurguladı. Demokrasiye ve siyasete yapılan her türlü saldırının kabul edilemez olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Eline kemik testeresini alıp, insanların seçme ve seçilme hakkına saldırmanın, siyaset yapma hakkına saldırmanın CHP’nin siyaset anlayışıyla nasıl bir ilişkisi var. Can Atalay’a siyaset özgürlüğünü savur görünenlerin, kendisinden istifa eden insanların başka bir partiden veya bağımsız aday olmasını engelleyerek, onların siyaset yapma hakkını engellemek isteyerek, bu emellerini bizzat seçim kurullarına başvurarak belgeleyenlerin, toplumla, siyasetle, özgürlükle, demokrasiyle, hakla hukukla bir ilgileri olamaz. Üstelik ortaya çıktı ki, hukukçu olmalarına rağmen, idealleştirilmiş ne kadar değer varsa hiçbiriyle ilgileri kalmamış” dedi.