Nida Nur’a adalet istemi

Nida Nur’a adalet istemi

MERSİN İZ HABER

Mersin’de intörn doktor Nida Nur Nergiz’i ateşli silahla yaralayan Ersin Karakuş’un yargılandığı davanın öncesinde adliye önünde eylem yapan kadınlar, “Erkek adalet değil gerçek adalet” talebinde bulundular.
Mersin’de intörn doktor Nida Nur Nergiz’i 23 Ekim 2023 tarihinde 7 el ateş ederek yaralayan Ersin Karakuş hakkında açılan davanın ikinci duruşması Mersin 7’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma öncesi Mersin Adliyesi önünde Mersin Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu’nca basın açıklaması yapıldı. “Şiddete uğrayan hiçbir kadını yalnız bırakmayacağız. Gerçek adalet sağlanana kadar buradayız” yazılı pankartın açıldığı eylemde basın metnini Birsel Tutuş okudu.

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN İPTALİNDEN SONRA ŞİDDET ARTTI”

Bir erkek tarafından öldürülmek istenen İntörn Doktor Nida Nur Nergiz’in bir bacağının diz üzerinden ampüte edildiğini ve diğer bacağını kaybetme riski yüksek olduğundan birçok ameliyat geçirdiğini belirten Birsel Tutuş,  İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının potansiyel failleri cesaretlendirdiğine ve kadına yönelik şiddetin arttığına dikkat çekti. Tutuş, “Yargı felç, adalet rafta, cezasızlık normalleşti, şiddetle mücadele gücü devre dışı bırakıldı. Cezasızlık politikalarının özellikle son 3 yılda getirildiği durum ise failleri değil, mağdurları cezalandırmaya dönüştü. Şiddet failleri yakalansa da mahkemelerde verilen ceza Meclis’te infaz düzenlemesi adı altında affedildi. Kadın katilleri ve tecavüzcüler salıverildi, cezasızlık bu suçları körüklüyor” dedi.

CEZASIZLIK POLİTİKALARINA TEPKİ

Haksız tahrik indirimleri ve düşük cezaların fail erkekleri cesaretlendirdiğini kaydeden Tutuş, “Adaletsizlik ve hukuksuzluk özellikle kadınları hakkını aramak ve yasalardan yararlanmaktan alıkoyuyor. Suç iklimini besliyor. Failleri cezasızlıkla ödüllendirmeyin! Fail indirimsiz cezalandırılana, toplumsal cinsiyet temelli şiddetle mücadelede caydırıcı ve etkili bir yargı kararı alınana kadar sürecin takipçisi olacağız. Gerçek adalet sağlanana dek buradayız” diye konuştu.

DURUŞMA ERTELENDİ

“Kasten öldürmeye teşebbüs” suçlamasıyla yargılanan Ersin Karakurt, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemleri (SEGBİS) ile katıldı. Sanığın avukatı ‘aldatma’ ve ‘pişmanlık’ üzerine savunma yaptı. Nergiz’in avukatları ise tasarlayarak öldürmeye teşebbüsten yargılanmasını talep ettiler.
Mahkeme heyeti sanık Karakuş’un tutukluluk halinin devamına ve duruşmanın 1ileri bir tarihe ertelenmesine karar verdi.