Hekimlerinden bakana istifa çağrısı

Hekimlerinden bakana istifa çağrısı

MERSİN İZ HABER

Mersin’de Aile Sağlığı Merkezi’nde çalışan sağlık emekçileri 5 günlük iş bırakma eylemlerinin son gününde Özgür Çocuk Parkı’nda oturma eylemi yaptı. Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin geri çekilmesini talep eden sağlıkçılar, Sağlık Bakanına istifa çağrısında bulundu.
Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelen Mersin Tabip Odası, AHEF, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER), Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği (MASÇAD), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Tabip Sen temsilcileri ve üyeleri iş bırakma eylemlerinin son gününde oturma eylemi düzenledi.
Oturma eyleminin ardından katılımcı kurumlar adına ortak kapanış bildirgesini Mersin Tabip Odası Başkanı İzzet Çalış okudu. Eylemin ilk gününden itibaren İlçe Sağlık Müdürlüklerinden eyleme katılan ASM’lere 1 hekim ve 1 hemşire görevlendirilmesi yapıldığına şahit olduklarını belirten DR.Çalış, ASM’lerin birim merkezli çalıştığını bilen ve birimlere görevlendirme yapılabileceğinin farkında olan İlçe Sağlık Müdürlüklerinin bu usulsüz görevlendirmelerini kabul etmediklerini söyledi. Birinci basamakta her gün emek veren hekimlerin, sağlık çalışanları ve onların örgütleri olarak,  halkın sağlık hakkına erişimini engelleyen, hekimlerin mesleki özerkliğini yok eden ve sağlık emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldıran bu yönetmeliğin geri çekilmesini beklerken, TBMM’ye 25 Kasım günü bir kanun teklifi sunulduğunu hatırlatan Dr.Çalış, “28 Kasım’da komisyonda görüşülerek değişiklik yapılmaksızın genel kurula sevk edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu’nun 5. maddesi ve 5510 sayılı kanunun 68. maddesinde değişiklikler yapılmaktadır. Baştan söylemek istiyoruz; bu değişiklikler TBMM’de yasalaşacak olursa birinci basamak sağlık hizmetleri piyasa dinamiklerine tam olarak teslim edilecektir” dedi.

“YASA TEKLİFİ HEKİMLERLE HASTALARI KARŞI KARŞIYA GETİRECEK”

TBMM’ye sunulan yasa teklifinde hem hastaları hem de hekimleri mağdur edecek maddeler olduğuna dikkat çeken Çalış, şunları söyledi:
“Yasa teklifi ile etkili ve güvenilir olduklarına ilişkin henüz yeterli bilimsel veriler bulunmayan geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) uygulamaları aile hekimleri birimlerinde mesai dışında paralı olarak gerçekleştirilebilecektir.

Yine aynı yasa taslağı aile hekimliğinde ücretsiz olarak verilen raporları ücretli hale getirmektedir. Bu durum aile hekimi arkadaşlarımızı ‘Parasıyla değil mi? Raporumu vermek zorundasın’ diyen hastalarla karşı karşıya getirecektir. ‘Olmaz’ denmemelidir, daha kanun Meclis’ten geçmeden bir arkadaşımız haksız rapor isteyen hasta tarafından darp edilmiştir. Bu yasa teklifi ile Katkı Katılım Payı artırılmakta, halk cebinden daha fazla ödeme yapmaya zorlanmaktadır. Hasta eğer daha az katkı payı ödemek istiyorsa ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşuna aile hekimliğinden sevkle gitmesi gerekecektir. Ancak Eziyet Yönetmeliği, ikinci ve üçüncü basamağa yaptığı sevklerden dolayı aile hekimini, gelirini keserek cezalandırmaktadır. Bu durumda sevk isteyen hasta ile hekimler yine karşı karşıya gelecektir.” Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin iptali ve Meclis’e sunulan yasa taslağının geri çekilmesi çağrısında bulunan Çalış, sonuç alınana kadar eylemlerini sürdüreceklerini vurguladı.