MERSİN İZ HABER
Sağlık Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği(SABAK) ulusal akreditasyon değerlendirme sürecinde yapılan değerlendirmeler sonucunda Toros Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Lisans Programı akredite edildi.
PROGRAM AKREDİTASYONU
Program Akreditasyonu; bir akreditasyon kuruluşu tarafından belirli bir alanda önceden belirlenmiş, akademik ve alana özgü standartların bir yükseköğretim programı tarafından karşılanıp karşılanmadığını ölçen değerlendirme ve dış kalite güvence sürecini ifade ediyor. Türkiye’de akreditasyon kuruluşlarının yetkilendirme ve tanınma faaliyetlerinden Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) sorumludur. Ulusal akreditasyon kuruluşlarının yetkilendirilmesi ve uluslararası akreditasyon kuruluşlarının tanınması süreci YÖKAK tarafından belirlenen ilke ve ölçütler kapsamında yürütülüyor. Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesindeki programlar YÖKAK tarafından yetkilendirilen SABAK tarafından akredite edilmektedir. SABAK'ın temel amacı, farklı disiplinlerdeki sağlık eğitim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yaparak Türkiye'de sağlık bilimleri eğitiminin kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmaktır. SABAK akreditasyon sisteminde eğitim programı, program çıktıları, öğrenciler, öğretim elemanları, altyapı, yönetim yapısı, kurum desteği ve maddi kaynaklar, sürekli yenileme ve gelişim, disipline özgü ölçütler başlığını taşıyan dokuz ölçüt yer almaktadır. Bu kapsamda program akreditasyonu, eğitim-öğretimin niteliğinin arttırılması ve sistematik bir yaklaşımla sürekli geliştirilmesini amaçlıyor.
EĞİTİM-ÖĞRETİMİN NİTELİĞİNİN GÜVENCE ALTINA ALINMASI
Paydaşlara eğitim-öğretimin niteliğinin belirli standartlara dayalı olarak yürütüldüğünün güvencesinin verilmesi amacıyla kullanıldığı ifade edildi.
BÖLÜMÜN KISA TARİHÇESİ
Toros Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu bünyesinde 2016 yılında kurulmuş, 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında ilk kez öğrenci alarak eğitim-öğretim faaliyetine başlamıştır. Sağlık Bilimleri Yüksekokulu’nun adı 15.06.2020 tarihinde Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak değiştirilmiş olup 2020-2021 eğitim-öğretim yılı itibariyle öğrenci almaya başlamıştır. Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2022 yılında ilk mezunlarını vermiştir. Beslenme ve Diyetetik Bölümü Lisans eğitimi yanı sıra 2023 yılından beri Yüksek Lisans Programı ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç.Dr.Betül Gülşen, akreditasyon süreci hakkında bilgilendirme ve açıklamalarda bulundu.
AKREDİTASYON HAZIRLIKLARI
Bilindiği üzere Program Akreditasyonu başvuru şartlarında mezun verme koşulu arandığına dikkat çeken Doç.Dr.Betül Gülşen, süreci şöyle özetledi:
“Beslenme ve Diyetetik Bölümü ilk mezunlarını 2022 yılında vermiştir. Bölümümüz tarafından 2022 yılında Öz Değerlendirme Komisyonu kurulmuş ve hazırlık çalışmalarına başlanılmıştır. Komisyon ve tüm öğretim elamanlarının katılımlarıyla SABAK Öz Değerlendirme Kılavuzu çerçevesinde belirlenen “Eğitim Programı” (Ölçüt 1), “Program Çıktıları ve Değerlendirme” (Ölçüt 2), “Öğrenciler” (Ölçüt 3), “Öğretim Elemanları” (Ölçüt 4), “Altyapı” (Ölçüt 5), “Yönetim Yapısı” (Ölçüt 6), “Kurum Desteği ve Maddi Kaynaklar” (Ölçüt 7), “Sürekli Değerlendirme ve İyileştirme” (Ölçüt 8), “Programa Özgü Ölçütler” (Ölçüt 9) esas alınarak Bölümüzün Öz Değerlendirme Raporu (ÖDR) hazırlanmıştır. Rapor hazırlamanın yanı sıra iki yıl süresince izleme ve değerlendirme faaliyetleri de yürütülmüştür. Bölümümüz, 2023 yılında Üniversitemizin Kurumsal Akreditasyonu alması, sürecin yürütülmesi ve desteklenmesi açısından önemli bir rol oynamıştır. Kurumda kalite kültürünün yaygınlaştırılması, iç ve dış paydaşların süreçlere katılması ve akademik birimler tarafından hazırlanan Öz Değerlendirme çalışmalarının bölümümüze yansıması ve tüm öğretim elemanlarımızın bu süreçlerde aktif yer alması önemli katkılar sunmuştur.”
AKREDİTASYON BAŞVURUSU
Bölümleri tarafından hazırlanan ÖDR’nin tamamlanmasından sonra Ocak-2023 tarihinde SABAK’a başvuru yapıldığı ve yapılan incelemede, değerlendirme sürecine dâhil olmalarının olumlu karşılandığını hatırlatan Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç.Dr.Betül Gülşen, bu süreci şöyle anlattı:
“Bu çerçevede Dekanımız, Rektörümüz ve Mütevelli Heyet Başkanımız tarafından her türlü destek ve teşvikin verilmesi bize güç katmıştır. Kendilerine teşekkür etmeyi bir borç bilmekteyiz. Ağustos-2023 tarihinde ÖDR ve tüm kanıtlar SABAK’a iletilmiş ve incelemeye alınmıştır. SABAK tarafından oluşturulan Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılan inceleme sonucunda saha ziyareti programı oluşturulmuştur.”
SAHA ZİYARETİ
SABAK tarafından oluşturulan 5 kişilik Değerlendirme Komisyonu (Takım başkanı, Akademik değerlendiriciler, Öğrenci Değerlendirici ve Gözlemci) 8-9-10 Aralık 2024 tarihleri arasında Üniversite bölümlerini ziyaret ettiğini belirten Doç.Dr.Betül Gülşen, şöyle devam etti:
“Saha ziyareti kapsamında Bölüm Öğretim Üyeleri ve Elamanları, Fakülte Dekanı ve İdari Personel, Öğrenciler ile görüşmeler yapmıştır. Görüşmelerin yanı sıra, Bölüm Laboratuvarları, Derslikler, Kütüphane, Yemekhane, Sosyal ve Sportif alanlar yerinde görülerek ilgililerden detaylı bilgiler almışlardır. Bu kapsamda başta öğrencilerimiz olmak üzere idari personelimizin gösterdikleri ilgi ve paylaşımlarından dolayı teşekkür ederim.”
DEĞERLENDİRME VE AKREDİTASYON BELGESİ
Değerlendirme Takımı saha ziyareti sonrası 21 gün içerisinde hazırladıkları Rapor taslağının tarafına gönderdiğini ve yapılan değerlendirmeler sonucunda güncel rapor Takım Başkanı tarafından SABAK’a iletildiğini anlatan Doç.Dr.Gülşen, bu konuda şunları söyledi:
“Değerlendirme Takımı tarafından SABAK’a gönderilen Rapor, 14.04.2025 tarihinde yapılan Yönetim Kurulunda, SABAK ulusal akreditasyon değerlendirme sürecinde yapılan değerlendirmeler sonucunda Beslenme ve Diyetetik Lisans Programının 2 yıl (20.03.2025 - 30.09.2027) süreli akredite edildiğini karara bağlamıştır. SABAK tarafından Akredite edilen bölümümüz, 2025 ÖSYM Kılavuzunda ‘Bu Bölüm SABAK tarafından akredite edilmiştir’ ibaresinin yer alması ile bölümümüzü tercih edecek öğrencilerin niteliğinin artacağı beklenmektedir. Bunun yanı sıra gerek ulusal gerekse de uluslararası düzeyde tanınırlığımızı sağlayacaktır.”
AKREDİTASYON BELGESİ TAKDİM EDİLDİ
Akreditasyon belgesi töreni üniversitenin Bahçelievler Kampüsü’nde yapıldı. SABAK tarafından yapılan törene Toros Üniversitesi Kalite Koordinatörü Prof. Dr.Yüksel Özdemir, Sağlık Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr.Arzu Yükselen, Bölüm Başkanı Doç.Dr.Betül Gülşen ile diğer ilgililer ve öğrenciler katıldı. Törende Prof.Dr.Arzu Yükselen tarafından Bölüm Başkanı Doç.Dr.Betül Gülşen’e Akreditasyon Belgesi takdim edildi. Elde edilen başarının bir ekip ruhu ile sonuçlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Doç.Dr.Gülşen, duygularını şöyle ifade etti:
“Şahsım ve bölüm olarak çok mutlu ve gururluyuz. Bölümümüze Akreditasyon Belgesinin kazandırılmasında, başta SABAK Yönetim Kurulu Üyelerine, Değerlendirme Takımına, bizi destekleyen Toros Üniversitesi Yöneticilerine teşekkür ederim. En büyük teşekkürü ise bu süreçte emeklerini esirgemeyen bölümdeki çalışma arkadaşlarıma, öğrencilerimize, mezunlarımıza ve dış paydaşlarımıza etmek istiyorum. Bu belge, her zaman bir ekip ruhu ile hareket eden ve kısa sürede önemli başarılara imza atan kocaman bir ailenin eseridir.”
“AKREDİTASYON BİR AMAÇ DEĞİLDİR KALİTENİN VE GÜVENCENİN SAĞLANMASINDA BİR ARAÇTIR”
Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nün emin adımlarla yoluna devam edeceğine de işaret eden Doç.Dr.Betül Gülşen, şunları söyledi:
“Bilindiği üzere Bölümümüz, bölgede tek Beslenme ve Diyetetik Lisans ve Yüksek Lisans eğitimi veren bölümdür. Yakın gelecekte Doktora Programının açılmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. Akreditasyon sürecinde edindiğimiz bilgi birikiminin her seviyede eğitim-öğretim programlarına yansıması muhakkak olacaktır. Akreditasyon, bir kez gerçekleştirilip tamamlanan bir faaliyet değildir, sürekli ve sistemli çalışmaların yürütülmesini gerektirmektedir. Özetle, akreditasyon bir amaç değildir kalitenin ve güvencenin sağlanmasında bir araçtır. Bu bağlamda, Bölümümüzün misyonu çerçevesinde belirlenen Eğitim-Öğretim amaçlarına, Program Çıktılarına ulaşılmasının sistematik bir şekilde izlenmesi ve değerlendirmesini içeren uzun soluklu bir süreçtir. Sonuç olarak, bölümümüzde sürdürülen eğitim-öğretim programının ve süreçlerinin öğrencilerimiz, öğretim elamanları ve diğer iç ve dış paydaşlarımızla birlikte niteliğini arttırılmasına yönelik faaliyetlerimizin büyük bir gayretle sürdürülmesine olan inancımız devam edecektir.”