Seçer: Eğitime yardımlarımız artarak devam edecek

Seçer: Eğitime yardımlarımız artarak devam edecek
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Ağustos ayı 2. Birleşim Toplantısı’nda, gündem dışı konuların ardından, komisyonlara havale edilen 9, birimlerden gelen 2, gündem dışı 1 olmak üzere toplam 12 madde görüşüldü. Toplantıda konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Eğitime yardımlarımız artarak devam edecek” dedi.

MERSİN İZ HABER

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2022 yılı Ağustos ayı 2.Birleşim toplantısında konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, çalışanlarla ilgili toplu iş sözleşmesinin imzalandığını ve ücretlere yüzde 50 oranında zam yapıldığını açıkladı. Seçer, en düşük işçi maaşının 7 bin 268 TL olduğunu söyledi.

Kongre Merkezi’nde yapılan meclis toplantısında konuşan Başkan Vahap Seçer, toplu iş sözleşmesi müjdesi verdi. Toplu iş sözleşmesi imzalandığını açıklayan Seçer, “İşçilerimizin günlük yevmiyelerini haziran ayına göre yüzde 50 oranında artırdık. En düşük işçi ücretini de 7 bin 268 TL’ye çıkardık. Ne kadar yüksek ücret verilirse verilsin, hayat pahalılığı devam ettiği ve alım gücü düştüğü sürece ülkemizde ne yazık ki emeğiyle çalışan insanların yaşam standardı geriye doğru gidiyor. Bu gerçeğin de farkında olarak, işçilerimize 6 ayda bir enflasyon farkını da vereceğiz. Belediye olarak bir tarafta kamu kaynaklarını doğru şekilde halka hizmet olarak sunmak zorundayız, ama bir taraftan da hizmetleri yapan belediye çalışanlarımızın haklarını vermek durumundayız” dedi. Kadrolu işçilerle ilgili de konuşan Başkan Seçer, “Bir de toplamda 850 civarında kadrolu işçimiz var. Onların durumunu da bir ek protokolle düzeltmek için,  bu toplu sözleşmenin bitmesini bekliyorduk. Normalde onların sözleşmesi 2023 Mart ayında. Şimdi bu toplu sözleşmeden sonra bir referans çıktı karşımıza. Makul bir şey yapacağız” diye konuştu.

SAHİLDEKİ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

Başkan Seçer, sahil bölgelerinde, plajlarda yaşanan temizlik sorunu ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. Seçer, bu konunun da tıpkı yol şikayet ve taleplerinde olduğu gibi ilçe belediyeleri ile Büyükşehir Belediyesi’ni ve diğer kurumları karşı karşıya getirdiğini dile getirerek, “Bizim TEKSİN çağrı merkezimize bu şikayetler geliyor. Burası sahil kenti ve 320 kilometre sahili olan bir kent. Burada deniz denetimine yetkilendirilmiş kurumlar var. Bir tanesi belli koordinatlar içinde Büyükşehir Belediyesi, diğeri Sahil Güvenlik ve genel anlamda da İl Çevre Müdürlüğü. Biz, kendi alanımız içerisinde çok sıkı denetim yapıyoruz ve çok yüksek de cezalar kesildiğini biliyorsunuz. Zaman zaman bunlar basına da yansıyor. Tabiri caizse hiç affetmiyoruz”  ifadelerinde bulundu.

“SAHİLLER HALKIN MALI”

CHP’li Seçer, sahillerin temizliği ve çöplerin alınması hakkında yaptığı değerlendirmede de şöyle devam etti:
“Sahiller halkın malı. Peki, buranın sorumlulukları nerede? Mersin genelinde 48 plaj belirlemiş Çevre Bakanlığı. Demiş ki; 39 tanesinin temizliği ve çöplerinin alınması ilçe belediyelerinin, 9 tanesinin temizliği ise Deniz Kızı Şirketi tarafından düzenli olarak yapılacaktır. Bizim kira ödeyip, plaj olarak Deniz Kızı Şirketi marifetiyle vatandaşın hizmetine sunduğumuz bölgeleri temizleme görevi Deniz Kızı Şirketi’ne ait. Ama diğer kalan 39 halk plajının temizleme görevi ilçe belediyelerinde. Herhalde bu yaptığımız değerlendirmeler bugün gelinen deniz kirliliği, kıyı kirliliği konusunun ne derece önemli olduğunu ve nerelerden kaynaklandığını açıklayan önemli açıklamalar olmuştur.”

Kongre Merkezi’nde yapılan meclis toplantısında komisyonlardan gelen ilk konu olan öğrenim yardımları konusunda açıklama yapan Başkan Vahap Seçer, 2022 yılında devlet üniversitelerini veya yüzde 100 burslu olarak vakıf üniversitelerini kazanmış olan lisans ve ön lisans öğrencilerine geri ödemesiz maddi destek vereceklerini söyledi.

“EĞİTİM YARDIMLARIMIZ GERİ ÖDEMESİZ”

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde konuyla ilgili komisyon raporunun görüşülmesi esansında konuşan Başkan Seçer, “Öğrencilerimiz için yarar sağlayacak bir uygulama. Geçen eğitim yılında 6 bin 237 lisans, 2 bin 856 ön lisans olmak üzere toplam 9 bin 93 öğrenciye yardım yapıldı. Beyana tabi, şartları uygun olduktan sonra herhangi bir gelir testine tabi olmadan, devlet üniversitelerini kazanmış ya da yüzde 100 burslu vakıf üniversitelerine girme hakkı elde etmiş bütün öğrencilerimize bu eğitim yardımını 1 yıla mahsus olmak üzere, ilk kazananların ilk yılına mahsus olmak üzere yapıyoruz. Ve geri ödemesiz tabi ki” dedi. Uygulamada geçtiğimiz yıla göre değişikliğe gittiklerini belirten Başkan Seçer, “Şimdi burada bir değişiklik oldu, tasnif ettik, 2-4-5-6 yıllık olarak. Geçtiğimiz yıl 2 yıllık ön lisans öğrencilerine 500 TL yardım yapmıştık. Bu yıl için Ön lisans öğrencilerine 1500 TL bir eğitim yardımı yapma karar aldık. 4 yıllıklara 3 bin TL, 5 yıllıklara 3 bin 750 ve 6 yıllık lisans öğrencilerine de 4 bin 500 TL karşılıksız öğrenim yardımı yapma kararı aldık” diye konuştu.