MERSİN İZ HABER
Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 21,9 artış sağlayarak 36,2 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini belirtirken sektörün ana pazarı olan Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yüksek montanlı siparişlerin, maliyetlerin altında fiyat veren Çin ve Uzak Doğu ülkelerine kaydığına dikkati çekti.
Küresel ekonomideki negatif seyrin ve resesyon kaygılarının derinleştiğini, enerji ve işçilik maliyetlerindeki artışlar ile birlikte iplik ve kumaş fiyatlarının da yükseldiğini kaydeden AHKİB Başkanı Gürkan Tekin, “Avrupalı moda devlerinin siparişleri günden güne azalıyor. Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüzün ihracat, üretim ve istihdamda kayıpların yaşanacağı bir döneme girmiş olmasından endişe ediyoruz” dedi.
“DEVLET DESTEKLERİNDE POZİTİF AYRIMCILIK BEKLİYORUZ”
Ağustos ayında yüzde 6,1 artışla 1,84 milyar dolarlık ihracata imza atan Türk hazır giyim sektörünün daralan pazarlarda kazanımlarını korumaya çalıştığını, ancak girdi maliyetlerindeki artışlar ve Uzak Doğu ülkelerinin agresif fiyat stratejisine karşı rekabet etme şansının gün geçtikçe zayıfladığını kaydeden Başkan Gürkan Tekin, “Enerji, işçilik ve ham madde maliyetlerinin azaltılmasına yönelik devlet desteklerinde hazır giyim ve konfeksiyon sektörüne pozitif ayrımcılık yapılmasını bekliyoruz. İstihdamın korunması ve finansmana erişimin kolaylaştırılması konularında pandemi dönemindeki gibi desteklerin verilmesi sektörümüzün ayakta kalması için hayati önem taşımaktadır” diye konuştu.
“PARİTE AVANTAJINI KAYBETTİK, FİYAT TUTTURMAKTA ZORLANIYORUZ”
Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün doların avro karşısında değer kazanması ile parite avantajında da ciddi kayıplar yaşadığını aktaran Başkan Gürkan Tekin, şöyle devam etti:
“2022 yılının Ocak-Ağustos döneminde 14,24 milyar dolarlık hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı gerçekleştiren sektörümüz Avrupa Birliği pazarında 8,82 milyar dolar değere ulaştı. En büyük pazarımız olan Avrupa Birliği’ne avro ile ihracat yapıyoruz. Girdilerimizin büyük bölümü ise dolarla satın alınıyor. Son dönemde doların avro karşısında değer kazanmasından dolayı sektörümüz parite avantajını yitirdi, fiyat tutturmakta zorlanıyoruz.”
Bölge ihracatında en önemli pazarlara sahip İspanya, Hollanda ve Almanya Ağustos ayında bölge ihracatını ürün grupları ve ülkelere göre değerlendiren Başkan Gürkan Tekin, şunları söyledi:
“AHKİB olarak ağustos ayında en çok ihraç ettiğimiz ürün gruplarında yüzde 28 artış ve 17,8 milyon dolar değer ile bayan dış giyim birinci sırada yer aldı. Bunu yüzde 44 artış ve 9 milyon dolar değer ile bay dış giyim, yüzde 17 artış ve 4,5 milyon dolar değer ile diğer hazır eşya, çadır, çuval ve benzeri takip etti. Ağustos ayındaki bölge ihracatımızı ülkelere göre ele aldığımızda ise, en yüksek değerleri İspanya, Hollanda ve Almanya pazarlarında elde ettik. İspanya’ya yüzde 9 artışla 9,1 milyon dolarlık, Hollanda’ya yüzde 8 artışla 7,3 milyon dolarlık, Almanya’ya yüzde 27 artışla 4,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Söz konusu ayda ihracat hacminde en güçlü performansı Birleşik Krallık, Polonya ve Suudi Arabistan pazarlarında yakaladık.”