Anamur’da JES endişesi

Anamur’da JES endişesi

MERSİN İZ HABER

Seracılığa dayalı tarımıyla öne çıkan Anamur’da bir şirkete jeotermal kaynak suyu arama ruhsatı verilmesi tepkilere neden oldu. Şirkete 3 farklı nokta için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilmesi yörede tarımla uğraşan vatandaşları çileden çıkarırken bir tepki de Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız’dan geldi.
Mersin’in yeni dönem çevre dertlerinden biri Anamur’da baş gösteriyor. Kentte 16 bin kilometre kare muhtelif alanlarda, gerekli inceleme, değerlendirme ve ÇED süreçlerine sokulmadan bir dolu taş ocağı, maden ocağı, mermer ocağı yetmezmiş gibi şimdi birde jeotermal enerji santrali mesele bulunması tepkilere yol açtı.

“JEOTERMAL ENERJİ TARIMSAL ÜRETİMİ BİTME NOKTASINA GETİRİR”

Bölgeye giderek incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız, Jeotermal enerjisinin kısaca yer ısısı olup, yer kabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş basınç altındaki sıcak su, buhar, gaz veya sıcak kuru kayaçların içerdiği termal enerji olarak tanımlandığını söyledi. Bilim çevrelerinin yaptığı bu tanımlama da olduğu kadar masum bir enerji şekli olmadığının altını çizen Yıldız, “Maalesef jeotermal enerji. Çünkü Jeotermal atık sular yüksek miktarda tuz, bor, tarımsal üretim için zararlı madde, arsenik gibi fiziksel zehirli maddeler ve su kirliliği yapan maddeler içerdiği için, jeotermal akışkanların kontrolsüz olarak yüzey üstü su kaynaklarına boşaltılması durumunda yüzey ve yeraltı suları kirlenmektedir. Bu tespitte de görüldüğü üzere özellikle tarımsal üretim jeotermal enerji üretimi ile yan yana getirilemez. JES’ler en önemli aşamalardan bir tanesi reenjeksiyon sürecinin doğru anlaşılmasıdır. Reenjeksiyon, enerji üretmek için yeryüzüne aldığınız suların yeniden kendi alanına enjekte edilmesidir. Anamur örneğinde en büyük sorunda buradan kaynaklanmaktadır. Ortalama 1500-2000 metre derinden çıkarılan jeotermal akışkanın, enerji üretiminden sonra yeniden daha derine enjekte edilmeyeceği mevcut ülkemiz uygulamalarından bilinmektedir. Özellikle Menderes havzasında büyük soruna sebep olan ve neredeyse tarımsal üretimi bitme noktasına getirdiği her çevre tarafından bilinen bir gerçektir” diye konuştu.

“MERSİN’İ TOPRAĞINA SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUM”

Anamur’un kentin en önemli tarım ve turizm bölgelerinin başında geldiğinin altını çizen Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız, daha sonra şunları söyledi:
“Daha doğru tarif etmek gerekirse tarımı ve turizmi çıkarırsanız Anamur diye bir ilçe kalmaz. Özellikle gıda bulmanın neredeyse artık bir kriz haline geldiği ülkemizde, bu tarz katliamlar ancak ‘ihanet’ ile izah edilebilir. Dünyada dolayısıyla da ülkemizde artık üretim paradigmaları değişmektedir. Ülkeyi ve kenti yönetenlerde hiç vakit kaybetmeden bu paradigmaya kendilerini ve siyasi dünyalarını uydurmalıdırlar. Gıda fiyatlarının bir yıl içinde yüzde yüz arttığı bir dönemde tarımsal üretime ket vurucu bu tip hareketler, toplumun kısa vadede açlıkla karşı-karşıya kalmasına neden olacaktır. Bu çerçevede başta Anamur halkı olmak üzere tüm Mersin’i duyarlılığa davet ediyorum. Toprağına, suyuna, tarımına, turizmine sahip çıkmaya çağırıyorum.”

 

  Anamur’da JES endişesi