Temiz deniz için dev proje

Temiz deniz için dev proje

MERSİN İZ HABER

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mezitli İçme Suyu Projesinin ardından Akdeniz İlçesi Homurlu-Kazanlı-Toroslar Mahalleleri kanalizasyon ve atıksu arıtma tesisi projesinin temelini de attı. Erdemli Tömük-Arpaçbahşiş kanalizasyon ve atıksu arıtma tesisinin temelinin de önümüzdeki günlerde atılacağını belirten Başkan Vahap Seçer, “Bu projeleri tamamladıktan sonra artık Akdeniz’e bir damla kirli su akmayacak” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ’nin önemli yatırımlarından biri olan Akdeniz İlçesi Homurlu-Kazanlı-Toroslar Mahalleleri kanalizasyon ve atıksu arıtma tesisinde ilk kazma vuruldu. Projenin 2026 yılı sonunda hizmete alınması bekleniyor. Proje tamamlandığında Akdeniz ilçesindeki atıksu ve kanalizasyon sorunu çözülmüş olacak. Projenin temel atma töreni Avrupa Birliği delegasyonu, Fransız Kalkınma Ajansı ve İller Bankası temsilcilerinin de katımıyla yapıldı.
Törende konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Bölgemizin yıllardır kanayan yarası; altyapı kanalizasyon. Nihayet sabırla, azimle proje çalışmalarını bitirdik, finansmanını sağladık. İnsan çalışmalarının, emeğinin karşılığını gördüğü zaman çok mutlu oluyor. Bu nedenle ben de böyle bir mutluluğu sizlerle beraber bugün yaşıyorum” diye konuştu.

“6 YILDIR EMEK ETTİK, FİNANS KAYNAKLARINI BULDUK” 

6 yıl önce göreve gelir gelmez tüm ilçelerin altyapı sorunlarını tespit edip projelerini çıkardıktan sonra finans arayışına girdiklerini anlatan Başkan Seçer, “6 yıldır uğraşıyoruz. 6 yıl sonra gerçekleştirdiğimiz önemli projelerden bir tanesi bu. Avrupa Birliği delegasyonu ve Fransız Kalkınma Ajansının desteğiyle yaptığımız 3 projenin değeri 2,5 milyar TL. Bunlardan bir tanesi; 2 ay önce temelini atiğimiz şu anda harıl harıl çalıştığımız Mezitli İçme Suyu Şebeke Değişim Projesi. Yaklaşık olarak 32 milyon 222 bin avroluk bir proje. Bunun ardından bugün temelini atacağımız projenin maliyeti 9 milyon 832 bin avro. Erdemlililer buradan müjdeyi benden alsınlar, temelini önümüzdeki günlerde atacağız. Tömük, Arpaçbahşiş Mahallesi Kanalizasyon Atıksu Arıtma Tesisi Projesi, onun da toplam maliyeti 23 milyon 768 bin avro. Toplamda 65 milyon 823 bin avro. Yani yaklaşık olarak bu üç projenin bedeli olan 2,5 milyar TL’yi biz Fransız Kalkınma Ajansı AFD’den sağladık. İçinde bulunduğumuz temelini atacağımız proje hibe, yani bir geri ödemesi olmadan AFD tarafından bize sağlanıyor. Burasına dikkat edin FRIT II kapsamında Türkiye’de Yaşayan Mülteciler Fonundan. Mezitli projesi aynı şekilde geri ödemesi yok hibe. Yine aynı fondan ve önümüzdeki günlerde ihalesini tamamlayıp temelini atacağımız Erdemli’deki Tömük Arpaçbahşiş Projesi de geri ödemeli bir proje olacak.  Buradan AFD yetkililerine, temsilcilerine çok teşekkür ediyorum. İller Bankası temsilcilerine, Avrupa Birliği delegasyonu temsilcilerine çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“KANALİZASYON SORUNUNU TARİHE GÖMÜYORUZ” 

Akdeniz İlçesi Homurlu-Kazanlı-Toroslar Mahalleleri kanalizasyon ve atıksu arıtma tesisi projesini 2026 yılı sonunda tamamlamayı hedeflediklerini kaydeden Seçer, şöyle devam etti:
“Kanalizasyon sistemimizi devreye alacağız. Bu bölge için önemli bir yatırım. Adanalıoğlu, Kazanlı, Homurlu bölgelerini kanalizasyon sorunundan artık kurtarıyoruz. Bu sorunu da emeklerimizle tarihe gömüyoruz. Ortada bir emek varsa bunu bir başımıza yapmıyoruz, kurumlarla yapıyoruz. İşte burada misafirimiz olan kurumlar. Hem Büyükşehir Belediyemizin hem sular idaremizin bürokrasisi ile çalışanları ve emektarlarıyla hep birlikte Mersin’e, sizlere, milletimize hizmet ediyoruz. Mersin’i daha güzel bir Mersin yapalım. Mersin’i sadece Türkiye’nin, bölgemizin değil, dünyanın en değerli, en saygın kenti yapalım, en bilinen kendi yapalım, en muteber kenti yapalım. Bütün çalışmalarımız bunun için. Mersin bunu hak ediyor. Şehrin dört bir yanında 19 şantiyede çalışmalar sürüyor. Dikkatinizi çekerim Mersin’in her noktası şantiye. Biz varsak, çalışma var, alın teri var, emek var, şantiye var. İşte 19 şantiyemiz ve toplam yaptığımız yatırımların miktarı 4 milyar 600 milyon lira. 19 şantiye 29 şantiye olacak, 39 şantiye olacak.”
Konuşmalardan sonra projenin temelini Başkan Seçer, yüklenici firma temsilcileri ile bürokratlar tarafından atıldı.