Oğuz Topaçoğlu

Oğuz Topaçoğlu

       

DÜNYAYI KADINLAR KURTARACAK!


Şablondur, ama bir "atasözü der ki" diye başlar ya, evet bir Afrika atasözü der ki anonimdir; "Bir erkeği eğitirseniz sadece bir kişiyi eğitmiş olursunuz, oysa bir kadını eğitirseniz bütün bir aileyi eğitmiş olursunuz!"
Aynı sözü Brigham Young da, "...bir kadını eğitirseniz bütün bir kuşağı eğitmiş olursunuz" diye genişletir. Hemen Victor Hugo'nun, "Kadınlar zayıftır, ama analar güçlüdür" sözü aklıma geliyor. M.Gorki'nin "Ana" romanını okursanız anlarsınız...
Her yıl Mayıs'ın 2. pazar günü hiç değilse senede bir gün mutlu olmalarını sağladığımız analarımızı anmayı akıl eden ve bu engin sevginin hayata geçmesini bir Amerikalı kadın sağlamıştır. Babasından sonra çok sevdiği annesini de kaybeden Anna Jarvis'in 1908 yılında başlattığı anma günü günümüze kadar gelmiştir.
Annelerin hiç olmazsa bir gün de olsa hatırlanmasını, mutlu olmasını sağlayan bu güzel insan mutsuz ölmüştür.  Duygusallığından ötürü eskilerin tabiriyle "ince hastalığa" yani vereme yakalanan bu güzel insan bir sanatoryumda hayata veda etmiştir.
Halaskârgazimiz Mustafa Kemal Atatürk, Adana'da istasyonda dizlerine kapanan ve şükranlarını sunmak isteyen Adile Onbaşı'yı kollarından tutarak ayağa kaldırmış ve "Türk kadını yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üstünde taşınmaya layıktır" demiştir,  hatırlayalım.

Ve elbette burada Peygamber efendimiz Hz. Muhammed son noktayı koymuştur; "Cennet annelerin ayağının altındadır" diyerek.