Oğuz Demirsoy

Oğuz Demirsoy

       

“SEVGİLİ” TELEFONLARIMIZ!


Telefonlarımızın bir şekilde hayatımızı ve dikkatimizi yönettiğinin farkında mısınız?

 Günde ortalama 7 saatten fazlasını ekrana bakarak geçiriyoruz. Bunu bu şekilde organize ediyorlar, tasarlıyorlar. 

Dikkatimizi çekip bizi bağlamak için milyarlarca dolar harcıyorlar ve bunun kat kat fazlasını kazanıyorlar. Ve sadece bizle kalsa iyi; çocuklarımızı ve gençlerimizi de zehirleyerek onları da bağımlı ve hasta ediyorlar. Bir dakika bile  durup, düşünüp, farkına varıp kurtulmamıza bile izin vermiyorlar; çünkü düşünmek için daha fazla zamanımız olsaydı; yürüyüşe çıkmaya, spor yapmaya,  sevdiklerimizde birlikte vakit geçirmeye, bir etkinliğe veya bir yere gitmeye veya başka bir şey yapmaya karar verebilirdik; ve, öyle görünüyor ki; bu, sistem için çok tehlikeli ve korkunç olurdu! 

Hatta ve hatta uyku, spor, yemek, sohbet… zamanımızı bile çalıyorlar. Mesela bir kaç kişi bir arada oturuyoruz ve kendiliğinden gözlerimiz sevgili telefonumuza gidiyor ve herkes kendi telefonuyla oynaşmaya başlıyor. Yemekte, yürüyüşte, sporda… ondan ayrılamıyoruz; hep onunla birlikteyiz; hatta yasaklı yerlerde bile, gizliden gizliye yine onunla gözgöze geliyoruz; her şeye rağmen… Öyle büyük bir aşk yaşıyoruz ki; bir an bile ondan ayrılamıyoruz!

Artık uyanmamız ve tüm araştırmaların gösterdiği şu gerçekle yüzleşmemiz gerekiyor: Telefonda geçirdiğimiz zaman arttıkça, onların kazançları uçuyor ama bizim sağlığımız çakılıyor; ve telefonda geçirdiğimiz zaman azaldıkça sağlığımız tekrar iyileşiyor. 

Bu telefonları tabii ki kullanacağız ve teknolojinin nimetlerinden tabii ki faydalanacağız; ama bunu bağımlı olmadan, ele geçirilmeden ve şuurumuzu kaybetmeden yapmamız gerekiyor. 

Şimdi birkaç derin nefes alın, mümkünse gözlerinizi kapayın ve kendinizi telefonunuzu kullanırken imgeleyin: 

Hangi bölümleri tamamen çıkarabilirsiniz? Hangi bölümleri azaltabilirsiniz? Telefonunuzu kesinlikle bırakıp elinize almayacağınız anlarlar hangileridir? Başlangıç hedefi olarak kullanım sürenizi ne kadar azaltmayı düşünüyorsunuz?

Ve bundan sonra telefonunuzu her elinize aldığınızda, bu soruları zihin ve kalp gözünüze getirin ve ondan sonra da, telefonunuzu bilinçli bir dikkat ve belli bir denge içinde kullanın; kolay gelsin.

Ve son söz: Çocuklar ve gençler akıl öğretmekten hiç hoşlanmazlar ve akıl öğreterek öğrenmezler; onlar modellemeyle öğrenirler, sizin davranışınızı taklit ederler; bu nedenle, onların neyi öğrenmesini istiyorsanız ona göre davranın; onlara güzel bir rol modeli olun.